Annons
Omfördelad kvot i björnjakten underkänns av Förvaltningsrätten - "helt orimligt" - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Björnjakt 2021
Den omfördelade kvoten i björnjakten i Jämtland underkänns av förvaltningsrätten, eftersom björnjaktsbeslutet i sin helhet över överklagad till Kammarrätten. Foto: Gettyimages
Omfördelad kvot i björnjakten underkänns av Förvaltningsrätten - "helt orimligt"

Länsstyrelsen i Jämtland får inte omfördela den kvarvarande kvoten i årets björnjakt. Det fastslår Förvaltningsrätten i Luleå och hänvisar till en paragraf i Förvaltningslagen som omöjliggör att överklagade beslut ändras.
- Helt orimligt, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Under september månad sjönk avskjutningen i björnjakten i områdena närmast den norska gränsen. För att uppnå målet att sänka björnstammen i länet och minska skadorna för rennäringen, beslutade länsstyrelsen att låta kvarvarande tilldelning, 53 björnar, skjutas i hela länet.

Sju björnar hann fällas innan Svenska Rovdjursföreningen överklagade och Förvaltningsrätten i Luleå beslutade om inhibition, stopp i beslutet.

Länsstyrelsen överklagade till Kammarrätten, som dock inte gav prövningstillstånd utan återförde målet till Förvaltningsrätten.

Undanröjer beslutet

Nu har Förvaltningsrätten kommit fram till att beslutet om den omfördelade kvoten ska undanröjas.

Men rätten tar inte ställning till gynnsam bevarandestatus och liknande, som Rovdjursföreningen lyfter fram i sin argumentering.

Istället är det paragraf 39 i Förvaltningslagen som stoppar omfördelningen. Jakten i sin helhet, det första beslutet, är nämligen överklagad av Rovdjursföreningen till Kammarrätten, som inte ännu avgjort målet.

”Bestämmelsen innebär, enligt dess förarbeten (prop. 2016/17:180 s. 237 ff. och 330 f.), att när överklagandet och handlingarna i ett ärende har överlämnats till den högre instans som ska pröva överklagandet får myndigheten, under den tid förfarandet i den högre instansen pågår, varken ändra beslutet eller fatta ett nytt beslut i samma sak”, skriver Förvaltningsrätten i sin dom.

”Obstruerar”

Gunnar Glöersen, rovdjursexpert på Svenska Jägareförbundet, drar sig till minnes att samma sak inträffade i senaste vargjakten. Då kunde länsstyrelsen inte besluta om jakt på fler vargar, på grund av att jakten var överklagad till högre instans.

– I och med att Rovdjursföreningen obstruerar kan man aldrig göra några förändringar i ursprungliga beslut. De kan stoppa alla förändringar bara genom att skicka in en överklagan. Helt orimligt, säger Gunnar Glöersen.

När detta skrivs finns 42 björnar kvar att skjuta i björnjakten i Jämtland.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!