Jaktnyheter

Omärkta rävfällan inget jaktbrott – Göran friad

Göran Andersson i Linghed har frikänts från anklagelserna om jaktbrott. Foto: Mikael Moilanen

Kommer ni ihåg Göran Andersson i Linghed som åtalades för rävfällan som var under renovering och saknade namnskylt. Nu har han frikänts från anklagelserna om jaktbrott.
- Jag har fått domen och jag är frikänd. Det känns jättebra, säger Göran Andersson till Jaktjournalen.

"}}

Våren 2020 genomfördes en omskriven skyddsjakt på en närgången varg i Linghed. Vargvänner dök upp i bygden och en av dem polisanmälde Göran Anderssons fälla.

Den stod ogillrad och hade flyttats för att genomgå renovering. Namnskylten var rutten och därför slet Göran Andersson bort den när fällan flyttades.

Vargvännen var säker på att fällan stod i fångstläge, vilket Jaktjournalen berättat om tidigare, och anmälde saken till polisen eftersom det inte fanns någon skylt med namn, adress och telefonnummer.

Återupptagen utredning

Den första förundersökningsledaren hos polisen lade ned fallet, men utredningen återupptogs på initiativ av en chefsåklagare.

Assistentåklagare Mattias Wilhelmsson i Falun ville ha Göran Andersson dömd för jaktbrott. Han väckte åtal och tyckte att 8.500 kronor i böter var ett lagom straff.

Falu tingsrätt konstaterar att åklagaren inte kunnat bevisa att fällan var gillrad och den användes för jakt vid tillfället då polisen hittade den. Rätten finner att Göran Andersson ska frikännas och resonerar i domen:

”Frikänns”

”Märkning behövs inte om fångstredskapet används i hus, gård eller trädgård. Detta leder fram till att det är möjligt att dömas för jaktbrott om man, enligt 30 § första stycket jaktlagen, som straffbestämmelsen i 43 § jaktlagen är kopplad till, använt en omärkt fångstfälla vid jakt. Att ha en fälla uppställd utan att den är gillrad innebär inte att man vid jakt har använt fällan, på det sätt som anges i 30 § första stycket jaktlagen. Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter ska en sådan ogillrad fälla ändå vara märkt, men någon straffbestämmelse är inte kopplad till den föreskriften. Göran Andersson
frikänns därför från åtalet för jaktbrott”, skriver Falu tingsrätt.

– Det känns jättebra. Hade det blivit någonting av det där åtalet så hade inte varit bra. Det handlar om att jag skulle betala böter för en namnskylt som fattades när fällan var under renovering, säger Göran Andersson till Jaktjournalen.