Jaktnyheter

Ola och Mauds chockartade björnmöte kan få minnesmonument

Ola Håkansson och Maud Ljungberg och deras film av ett dramatiskt björnmöte är en av tio finalister i en tävling. Foto: Privat

Miljontals människor har sett filmklippet med Olas och Mauds dramatiska björnmöte i Hälsingland. Ola hade precis pissat när det plötsligt kom en björn i full fart – på bara några decimeters avstånd. Maud skrek och svor en osande ramsa. Nu kan händelsen och filmen leda till att ett minnesmonument uppförs.

Ni har garanterat sett klippet på Youtube. Det är björndramatik på hög nivå.
Händelsen utspelade sig i Kårböle i Hälsingland, där Ola Håkansson och Maud Ljungberg har sommarstuga.

– Vi hade en VW-picup som vi åkte runt hela veckan med för att se älgar eller björn, men vi såg inte ett skit. En kväll kom vi hem vid 21-30-22-tiden och jag skulle gå ut och kvällspinka när jag hörde ett ordentligt plask i forsen bredvid stugan, berättar Ola Håkansson.

Plötsligt fick han se en liten älgkalv som kämpade för att ta sig upp ur vattnet. Han ropade till Maud att komma ut och filma.

”Aldrig filmat förut”

– Jag hade aldrig filmat förut, men jag hade paddan liggande på bordet i köket och sprang ut. Som tur var vände jag, annars hade björnen sprungit rakt på mig på stigen, berättar Maud.

I filmsekvensen ses en björn komma i full fart alldeles bredvid Ola.

– Hade jag sträckt ut armen hade jag kunnat kamma mittbena på björnen, konstaterar Ola.

Det som lyfter klippet lite extra är att Maud i den chockartade situationen skäller och svär åt Ola, beordrar honom att komma in.

– När björnen försvunnit fortsatte jag filma älgkalven i tio minuter – utan att säga ett ord. Jag var chockad, berättar Maud.

För Olas del kom chocken efter några dagar – när han började inse vad han varit med om.

Kan bli monument

Nu rapporterar SVT Gävleborg att Globalconnect och instagramkontot Filmfabriken utlyst en tävling där människor får nominera sina favoritklipp på Internet. Det klipp som vinner bland tio finalister kommer att föräras ett monument på platsen där händelsen inträffade.

– Det är ett sätt att bevara vår digitala kulturhistorisa, säger Kamran Almedar, kommunikationschef Globalconnect, till SVT Gävleborg.

Ola Håkansson och Maud Ljungberg verkar ha sin sommarstuga vid en viltväxel av rang.

– Ett år hade jag en björnunge på uppfarten till stugan. Och en annan gång såg jag två vargar nere på vägen, säger Ola Håkansson.

Aftonbladet var en av de redaktioner som uppmärksammade händelsen som inträffade 2012. Det går att se klippet här.