Jaktnyheter

Oklart vad som orsakade jägares död i Eksjö

Polisen väntar på svar från Rättsmedicinalverket för att kunna fastslå vad som ledde fram till en jägares död i Eksjö den 17 augusti. Foto: Rättsmedicinalverket och Gettyimages, montage

Det är fortfarande oklart om jägaren som hittades död i ett jakttorn i Eksjö skadades av vildsvin eller något annat djur - eller skar sig på någonting.
- Vi inväntar DNA-prov och en slutlig obduktion, säger polisen Katarina Bäck.

"}}

Det var den 17 augusti som polisen larmades till en liten by i Eksjö kommun i Jönköpings län.

Mannen låg död i ett jakttorn och polisen inledde först en mordutredning. Men snart avskrevs brottsmisstankar och polisens teori var att mannen attackerats av vildsvin och försökt fly upp i tornet.

– Rättsläkaren skriver att mannen avlidit av en sårskada i vänster underben. Men man vet inte vad som orsakat sårskadan, säger polisen som håller i utredningen, inspektör Katarina Bäck vid polisen i Tranås.

”Varken för eller emot”

I veckan som gick förekom medieuppgifter om att mannen troligtvis inte skadats av vildsvin. Vad byggde det antagandet på?
– Jag vet inte var de fått det ifrån – om de menar att det är jag som har sagt så. Det hoppas jag inte. Jag bara läser innantill om vad rättsläkaren skriver, att det inte finns något som talar varken för eller emot vildsvin, svarar Katarina Bäck.

Det går alltså i dagsläget inte att säga om mannen dog till följd av en vildsvinsattack.

Rättsläkaren har angett att mannen hade åtdragit sig en sårskada i vänster underben, men i det preliminära obduktionsprotokollet anges inte hur långt eller djupt såret var.

– Det står att det var jämna sårkanter, säger Katarina Bäck.

DNA-prov

Har polisen undersökt platsen och sett om det exempelvis kan ha funnits något i tornet som mannen kan ha skurit sig på, en spik eller liknande?
– Det hoppas jag, för det har ju varit tekniker på plats i och med att man först trodde att det var ett mord, svarar Katarina Bäck.

Rättsläkaren har topsat sårskadan på den avlidne mannen. Förhoppningen är att DNA-analys kan visa om det är ett djur som orsakad skadorna som ledde till jägarens död.

– Både DNA-provet och det slutliga obduktionsprotokollet kan dröja månader – beroende på hur mycket de har att göra på Rättsmedicinalverket, säger Katarina Bäck.