Jaktnyheter

Oklart rättsläge om termiska sikten i Norge

Den norske jägaren fällde en hjort med termiskt sikte och blev polisanmäld. Nu är utredningen nedlagd och norska Miljödirektoratet efterlyser klarare lagstiftning. Arkivbild: Per Jonson

En norsk jägare blev 2021 polisanmäld sedan han lagt ut bilder på en hjort han fällt med hjälp av termiskt sikte. Nu har både polisen och statens överprövande tjänstemän lagt ned fallet och Miljödirektoratet efterlyser klarare lagstiftning.

"}}

Jakt & Fiske, tidning som drivs av Norges jägar- och fiskarförrening, skriver om ärendet. Den juridiska frågan är hurvida termiska sikten är att jämställa med konstljus.

Det var föreningarna NOAH och Rovviltets Röst samt Miljödirektoratet som polisanmälde hjortjägaren sedan mannen lagt ut bilder på sig själv och en skjuten hjort i sociala medier.

Polisen lade ned ärendet, och det gjorde också den överprövande myndigheten ”statsadvokaten”.

Inväntar klar lagstiftning

På Miljödirektoratet meddelar man nu att inga polisanmälningar kommer att lämnas in mot jägare som använder termiska sikten, om jakten i övrigt går rätt till.

– Miljödirektoratet tar del av beslutet och kommer i det pågående arbetet med modernisering av viltlagen att bidra till tydliga regler för vilka ljuskällor och andra tekniska hjälpmedel som ska tillåtas vid jakt och fångst. Tills det fastställts nya tydliga regler om användning av nattoptik kommer norska Miljödirektoratet att avstå från att rapportera användningen av nattoptik, säger Trond Flydal, sektionsledare vid Miljödirektoratet till Jakt & Fiske.

I Sverige är det endast tillåtet att skjuta vildsvin med mörkersikte. Se länk nedan: