Annons
Oklart rättsläge om termiska sikten i Norge - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan termiskt sikte
Den norske jägaren fällde en hjort med termiskt sikte och blev polisanmäld. Nu är utredningen nedlagd och norska Miljödirektoratet efterlyser klarare lagstiftning. Arkivbild: Per Jonson
Oklart rättsläge om termiska sikten i Norge
Polisutredningen mot hjortjägare nedlagd

En norsk jägare blev 2021 polisanmäld sedan han lagt ut bilder på en hjort han fällt med hjälp av termiskt sikte. Nu har både polisen och statens överprövande tjänstemän lagt ned fallet och Miljödirektoratet efterlyser klarare lagstiftning.

Jakt & Fiske, tidning som drivs av Norges jägar- och fiskarförrening, skriver om ärendet. Den juridiska frågan är hurvida termiska sikten är att jämställa med konstljus.

Det var föreningarna NOAH och Rovviltets Röst samt Miljödirektoratet som polisanmälde hjortjägaren sedan mannen lagt ut bilder på sig själv och en skjuten hjort i sociala medier.

Polisen lade ned ärendet, och det gjorde också den överprövande myndigheten ”statsadvokaten”.

Inväntar klar lagstiftning

På Miljödirektoratet meddelar man nu att inga polisanmälningar kommer att lämnas in mot jägare som använder termiska sikten, om jakten i övrigt går rätt till.

– Miljödirektoratet tar del av beslutet och kommer i det pågående arbetet med modernisering av viltlagen att bidra till tydliga regler för vilka ljuskällor och andra tekniska hjälpmedel som ska tillåtas vid jakt och fångst. Tills det fastställts nya tydliga regler om användning av nattoptik kommer norska Miljödirektoratet att avstå från att rapportera användningen av nattoptik, säger Trond Flydal, sektionsledare vid Miljödirektoratet till Jakt & Fiske.

I Sverige är det endast tillåtet att skjuta vildsvin med mörkersikte. Se länk nedan:

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!