Jaktnyheter

Oklart med mer pengar till utrotning av stenmården

Pengarna för att utrota stenmården i Sverige tar slut till årsskiftet. Foto: Gettyimages

I nuläget finns inga pengar för att Jägareförbundet efter årsskiftet ska kunna fortsätta arbetet med att utrota stenmården i Sverige.

P4 Blekinge publicerar ett inslag från Ekot som rapporterar att Naturvårdsverket betalat Jägareförbundet för att få bort stenmården, som betraktas som en främmande och invasiv art i Sverige.

Stenmården upptäcktes första gången i Sverige 2018. Man misstänker att det var en dräktighona som liftade med något fordon till Sverige och hoppade av i Bromölla.

Stenmården ger sig marklevande fåglars ägg och uppges ställa till med stora skador på fordon och i hus, där den ger sig på kablar.

Sändare på stenmårdar

Både Ekot och chefen för Jägareförbundets projekt Invasiva arter, P-A Åhlén, uppger att stenmården orsakar skador för miljarder i Europa.

Nu är problemet att utrotningsprojektet saknar medel från och med årsskiftet. Då löper nuvarande finansiering från Naturvårdsverket ut.

Peter Dalin, handläggare på Naturvårdsverket, kan inte säga om det kommer nya pengar för en fortsättning.

– Nej, det kan man inte säga i nuläget, men vi hoppas så klart att vi ska kunna fortsätta, säger Peter Dalin till Ekot.

Projektchef P-A Åhlén säger att nästa steg i arbetet är att förse stenmårdar med sändare – för att kunna kartlägga hur stora hemområden de har.