Ökad tilldelning i lodjursjakten i Örebro län

Länsstyrelsen Örebro höjer tilldelning i vinterns licensjakt på lodjur.

Nio lodjursföryngringar har konstaterats i inventeringen i Örebro län. Foto: Gettyimages

SVT Örebro rapporterar att kvoten i lodjursjakten i Örebro län i mars blir sju djur.

Förra året var tilldelningen tre lodjur.

– Vi sänkte miniminivån från nio till sju föryngringar i mars. Totalt i länet har vi under inventeringen hittat nio föryngringar, säger Mona HansErs, chef på avdelening Art och Vilt på Länsstyrelsen i Örebro, till Jaktjournalen.

Forskarna vedertagna beräkningsmodell är att det går 5,5 lodjur på varje föryngring. Det innebär att Örebo har 49,5 lodjur, enligt inventeringen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼