Ökad tilldelning i lodjursjakten i Örebro län

Länsstyrelsen Örebro höjer tilldelning i vinterns licensjakt på lodjur.

Nio lodjursföryngringar har konstaterats i inventeringen i Örebro län. Foto: Gettyimages

SVT Örebro rapporterar att kvoten i lodjursjakten i Örebro län i mars blir sju djur.

Förra året var tilldelningen tre lodjur.

– Vi sänkte miniminivån från nio till sju föryngringar i mars. Totalt i länet har vi under inventeringen hittat nio föryngringar, säger Mona HansErs, chef på avdelening Art och Vilt på Länsstyrelsen i Örebro, till Jaktjournalen.

Forskarna vedertagna beräkningsmodell är att det går 5,5 lodjur på varje föryngring. Det innebär att Örebo har 49,5 lodjur, enligt inventeringen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser