Annons
Ökad lodjurstilldelning i Dalarna - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
12 månader sedan Dalarnas län
Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat att åtta lodjur får fällas i länet under kommande licensjakt. Arkivfoto: Per Jonson
Ökad lodjurstilldelning i Dalarna

Inför licensjakten på lodjur 2022 meddelar länsstyrelsen i Dalarna idag att åtta lodjur får fällas. Det innebär en ökning med tre djur jämfört med 2021.

Länsstyrelsen i Dalarnas län har idag beslutat om en tilldelning på åtta lodjur för licensjakten 2022. Jakttiden startar 1/3 och pågår till 31/3 eller tidigare om det åttonde och sista lodjuret fälls. Beslutet innebär en ökning från de fem lodjur som tilldelades 2021 års licensjakt och ligger enligt länsstyrelsen i Dalarna i linje med länets förvaltningsmål.

– Enligt det senaste inventeringsresultatet fanns det 10,1 familjegrupper vilket innebär att det finns cirka 63 lodjur i länet. Dalarnas nuvarande förvaltningsmål ligger mellan 7,5 – 11 familjegrupper och därmed ligger vi inom förvaltningsmålen. Samtidigt är vårt mål att skador på tamdjur inte ökar i länet, säger Caroline Dickson, enhetschef för vilt på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Jakten kommer i huvudsak riktas mot länets södra delar för att syfta till minskade skador på fårskötseln och Länsstyrelsen i Dalarna uppger att licensjakt är en effektiv, kontrollerbar och hållbar del av en aktiv rovdjursförvaltning.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!