Jaktnyheter

Ökad lodjurstilldelning i Dalarna

Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat att åtta lodjur får fällas i länet under kommande licensjakt. Arkivfoto: Per Jonson

Inför licensjakten på lodjur 2022 meddelar länsstyrelsen i Dalarna idag att åtta lodjur får fällas. Det innebär en ökning med tre djur jämfört med 2021.

"}}

Länsstyrelsen i Dalarnas län har idag beslutat om en tilldelning på åtta lodjur för licensjakten 2022. Jakttiden startar 1/3 och pågår till 31/3 eller tidigare om det åttonde och sista lodjuret fälls. Beslutet innebär en ökning från de fem lodjur som tilldelades 2021 års licensjakt och ligger enligt länsstyrelsen i Dalarna i linje med länets förvaltningsmål.

– Enligt det senaste inventeringsresultatet fanns det 10,1 familjegrupper vilket innebär att det finns cirka 63 lodjur i länet. Dalarnas nuvarande förvaltningsmål ligger mellan 7,5 – 11 familjegrupper och därmed ligger vi inom förvaltningsmålen. Samtidigt är vårt mål att skador på tamdjur inte ökar i länet, säger Caroline Dickson, enhetschef för vilt på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Jakten kommer i huvudsak riktas mot länets södra delar för att syfta till minskade skador på fårskötseln och Länsstyrelsen i Dalarna uppger att licensjakt är en effektiv, kontrollerbar och hållbar del av en aktiv rovdjursförvaltning.