Nytt utbrott av harpest kan vara på gång

Döda harar har börjat dyka upp på bild i bland annat sociala medier. Ett nytt utbrott av harpest kan vara på gång.

Jägareförbundet uppmanar människor att skicka in döda harar som hittas till SVA. Foto: Gettyimages

TT rapporterar om harpest och texten återges bland annat i pappersupplagan av Svenska Dagbladet.

Jägareförbundet uppmanar människor som hittar döda harar till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

– Det har börjat florera en del döda harar i sociala medier. Vi vill vara på tå nu, men vi hoppas ju så klart att det inte är harpest, säger Roger Lundqvist, kommunikatör på Svenska Jägareförbundet region norr, till TT.

Utbrotten av harpest har kommit allt tätare de senaste tio åren. 2012, 2015 och 2019 hade Sverige många som insjuknade. Jaktjournalen berättade bland annat om Janne Ekebjär i Gagnef som diagnositerades med harpest och blev rejält sjuk.

”Rejält tärd”

– Det började som en varböld, stor som en halv jordgubbe i nacken. Sedan svullnade lymfkörtlarna på halsen upp och jag fick feber och frossa. Det har gått tolv dagar och jag är fortfarande rejält tärd, berättade Janne Ekebjär i Jaktjournalen i augusti 2019.

Totalt drabbades 1.048 svenska av smittan 2019 och det är rekord för den senaste 50-årsperioden. Pesten sprids bland annat av myggor och i år uppges det vara mycket mygg i norra Sverige.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼