Jaktnyheter

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Med ett strikt regelverk ska Stövar-SM för harhundar genomföras i Värmland under senhösten. Foto: Per Jonson
Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
Den pågående coronapandemin gjorde att Värmlands stövarklubb beslutade att ställa in årets SM för harhundar. Nu har förbundsstyrelsen beslutat att det blir ett SM trots allt. Exakt datum är inte fastslaget, men det blir någon gång i andra halvan av november eller början av december. – Vi har tolkat vad Folkhälsomyndigheten säger och SKK:s rekommendationer och anser att vi kan köra ett Stövar-SM på ett säkert sätt. Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten tänkt och vad Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson, som sitter i förbundsstyrelsen.

Detaljerat regelverk

Stövarklubben har fastslagit ett antal regler för hur tävlingarna ska genomföras. Dessa är publicerade på föreningens hemsida: * Inga domare, vägvisare eller funktionär i provledning som tillhör riskgrupp äger rätt att deltaga under provet (+70, individ med underliggande sjukdom eller individ med sjukdomssymptom motsv). För deltagande hundekipage gäller egenansvar. * Inga andra än deltagare, domare, vägvisare och funktionär i provledning äger rätt att närvara vid provet, OBS 50-personersgränsen. * ”Endomarsystem” ska tillämpas i syfte att minimera antalet individer på plats. Dessa tillsätts av arrangerande klubb. * Inga gemensamma middagar arrangeras. * Endast provledning, och domare deltar vid kollegium. * Eventuell invigning, presentation av hundar, lottning, delgivning av resultat och prisutdelning sker utomhus. * Hygienåtgärder vidtas i samband med måltider och samlingar. * Det ska finnas god tillgång på toaletter och hygienutrymmen. * Social distansering två meter skall iakttas.

”Som ett vanligt jaktprov”

Om pandemiläget förändras till det sämre och det kommer ut skärpta riktlinjer/restriktioner kan arrangemanget ställas in med kort varsel efter beslut av Svenska Stövarklubbenl, skriver föreningen. – Det blir som ett vanligt jaktprov – en hundförare, en domare och möjligen en vägvisare i skogen, konstaterar Gunnar Pettersson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21