Annons
Nytt bakslag i norsk vargförvaltning - vargjakt var olaglig - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan vargjakt
Även den näst högsta instansen i norskt rättsväsende underkänner jakten på en vargflock inom vargzonen. Arkivbild
Nytt bakslag i norsk vargförvaltning - vargjakt var olaglig

Det var olagligt att av norska staten att besluta om vargjakt i det så kallade Letjenna-reviret december 2019. Staten förlorar målet även i den näst högsta instansen, lagmansretten.

Tidningen Nationen skriver om ärendet där norska statens tjänstemän beslutade att ett helt revir skulle tas bort i det så kallade Letjenna-reviret. Det var första gången vargjakt skulle tillåtas i den så kallade vargzonen, en långsmal rimpa, cirka fem procent av Norges yta, som ligger utmed landsgränsen mot Sverige.

Argumentet för jakten var att minska vargtrycket för människor i vargzonen och försöka få acceptans för rovdjurspolitiken.

Hurrarop

Vargvänner överklagade och vann först i tingsrätten. Staten överklagade och nu har domen i lagmansretten kommit – staten förlorar igen.

Jaktbeslutet var inte lagligt, anser rätten.

”Enligt lagmansrettens syn ger emellertid departementet ingen relevant grund för varför jakten på Letjennareviret eventuellt skulle kunna ha konfliktdämpande verkan och skapa tillit”, skriver juristerna på lagmansretten i domen.

På värnarsidan skallar hurraropen.

– Nedslaktning av vargfamiljer skall inte ske när vargarna har ett starkt skydd i vargzonen, säger Ingrid Liland, som sitter i ledningen för norska Miljöpartiet, till Nationen.

Brukare vill ha överklagan

Utmarkskommunernas sammanslutning, USS, anser att domen i lagmansretten är felaktig och hänvisar till en tidigare dom i högsta instans och norska Storgingets vargpolitik de senaste 30 åren.

”Eftersom domen står sig, är konsekvensen att vargzonen är utvecklat till att vargreservat – helt i strid med Stortingets uttalade vilja. Domen är oriktig, och USS förväntar sig att staten överklagar till Høyesterett”, skriver USS i ett pressmeddelande.

Hos regeringen meddelar statssekreterare Aleksander Øren att domen ska analyseras nog och att det ska prövas om den ska överklagas.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!