22-åriga Jesper Karlsson och hamiltontiken Foxxi jagar 95-100 dagar per säsong. Nästa vår blir det valpar efter den duktiga tiken. Foto: Privat

Nio frågor till SM-vinnaren

I helgen gjorde Jesper Karlsson och hans hamiltontik Malmbäckaren Foxii från Kville i Bohuslän en historisk insats när de vann Stövar-SM för rävhundar för andra gången. Här svarar Jesper på nio frågor om sin hund och sin jakt.

1) Hur känns det? – Jag har inte riktigt riktigt hunnit smälta det här. Men jag är så djävla nöjd. 2) Hur firar ni? – Det har inte blivit så mycket fira ännu. Bara hem i går och gav hundarna mat – och nu är jag på jobbet. Blir väl till helgen med lite rävjakt jakt för sig själv. 3) Vilka egenskaper är det som gör Foxii till en så bra rävstövare? – Det är upptagningsförmågan, att hitta räv, att sålla slagen och få upp fort. Om hon har flera spår, så slår hon först en ring och återvänder sedan till det hetaste spåret. 4) Hur många jakthundar har du haft? – Det här är min den första egna som jag står för själv. Jag har bara fyllt 22 år, men farsan har haft stövare sedan 1973 och jag har varit med sedan jag kunde gå. 5) Hur har du jagat in Foxii? – Fruktansvärt med timmar i skogen. Jag var 17 år när jag köpte Foxii och jag har väl inte alltid prioriterat alla skoldagar. Jag jagade fyra-fem dagar i veckan med henne första säsongerna. Vi jagar mellan 95 och 100 dagar per säsong och det blir nästan ingen annan jakt alls. 6) Varför rävjakt med stövare? – Att man kan kombinera två jaktformer samma dag, stövarjakt och grytjakt. Alla dagar blir olika och man lär sig alltid något nytt. 7) Du är från Kville i Bohuslän – hur ser det ut på vargfronten? – Hemmamarkerna är det väldigt lugnt på. 8) Spenarna ser dragna ut på henne på bilderna – hur många kullar har hon fött? Blir det fler? – Hon har fött en kull på tio valpar och jag ska para henne igen nästa vår. 9) Har jag glömt någon fråga? – Jag vill tacka alla arrangörer, markägare, domare och vägvisare som jobbade under tävlingarna i Värmland.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Lås upp