2018 lämnade Rolf in en vargskit som kom från den varg som "Peter" misstänktes ha tjuvjagat. Men "Peter" friades först i februari i år. Foto:Mikael Moilanen/Curt Kvicker

Miljöåklagaren tror att vargen dog – ”man fryser ju skitar också”

Döda vargar bajsar inte. Det är vargforskare Olof Liberg, länsstyrelsens personal och miljöåklagare Åse Schoultz överens om. Men hur det kunde dyka upp en vargskit efter en "illegalt skjuten" varg drygt ett år efter att den ska ha dött, det vet ingen säkert.

Jaktjournalen berättade tidigare på måndagen att varg som påstås ha dödats illegalt på Valåssjön i Hälsingland i januari 2017. Fyra män misstänktes för illegal vargjakt i nästan tre år innan utredningen i mars i år lades ned i brist på bevis. Nu visar det sig att en vargskit registrerades i vargens födelserevir i Dalarna – mer än ett år efter att den ska ha dött i Hälsingland. Miljöåklagare Åse Schoults berättar att mannen som hittade vargskiten i Leksands kommun i mars 2018 har hörts i utredningen. Vad drog ni för slutsatser? – Vi har bara konstaterat, med hjälp av människor som varit på platsen och blod och annat, att vargen inte kan ha tagit sig därifrån på egen hand, säger Åse Schoultz. Men vad drar du för slutsats kring att en vargskit dokumenterats drygt ett år efter att vargen påståtts ha dött? – Eftersom det finns utredningsmaterial som visar att vargen inte tagit sig från platsen på egen hand…Man fryser ju skitar också, svarar Åse Schoultz.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu