Vildsvinen är svårjagade och nu önskar Fagersta Jaktklubb att kommunen subventionerar mörkersikten och en fälla. Arkivbild: Gettyimages

Kan kommun sponsra mörkersikten? Nej, säger professor

Jägarna i Fagersta kommuns jaktklubb vill att kommunen subventionerar mörkersikten och köper in en vildsvinsfälla. Men det tillåter inte kommunallagen, meddelar Olle Lundin, professor vid Uppsala universitet, Jaktjournalens utsände.

"}}

Fagersta-Posten rapporterar att jägarna i Fagersta kommuns jaktklubb vill öka effektiviteten i vildsvinsjakten. Detta eftersom allt fler fagerstabor drabbas av vildsvinens framfart, exempelvis genom uppbökade gräsmattor.

Nu önskar sig jägarna en vildsvinsfälla och subventionerade mörkersikten. Socialdemokraten Gustav El Rachidi agerar för att kolla upp saken.

Bereds av tjänstemän

– Jag är själv med i jaktlaget, så jag kan bli jävig i det här. Men det har varit en massa problem med vildsvin. När frågan togs upp i kommunstyrelsen tog jag på mig att kolla upp det. Frågan kommer beredas på tjänstemannanivå och skickas till kommunen för beslut så snart som möjligt, säger Gustav El Rachidi till Fagersta-Posten.

Harold Nilsson, tidigare chef i kommunala bolaget Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, och idag konsult för kommunen, är medlem i jaktklubben och framhåller att jägarna jagar vildsvinen så mycket man orkar och hinner. Men det är en svår jakt, säger han för Fagersta-Posten.

– När vi försöker under dagtid har grisarna inte varit på kommunens mark. Det är ytterst sällan det går att skjuta dem inne i stan, säger Harold Nilsson till tidningen.

Inte lagligt

Nilsson tycker att kommunalt subventionerade mörkersikten kan ses som en liten uppmuntran till jägare som lägger ned mycket tid på både vildsvinsjakt och andra skyddsjakter.

På kommunen har politikerna ännu inte tagit ställning till önskemålen från jägarna. Men Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger till Jaktjournalen att en sådan subvention av mörker sikten inte är möjlig enligt kommunallagen.

– Då skulle man i så fall få konstatera att jakt på vildsvin är en kommunal angelägenhet – och det är den väl knappast. Det blir nog svårt att subventionera mörkersikten, i alla fall om man ska följa lagstiftningen, säger Olle Lundin.