Jörgen Nygren med björnen han sköt på torsdagen. Foto: Privat

Grannlagets hund kom med björn till Jörgen

Jörgen Nygren i Västerbotten fick på torsdagen skjuta en jättefin björnhane.- Vår hund var björnen på spåren, men rätt vad var meddelade grannlaget att deras hund kom med björn till oss, berättar Jörgen.

"}}

Han bor i Tegsnäset i Vindelns kommun i Västerbotten och har cirka 8.000 hektar mark att röra sig på.

– Jag stötte ihop med björnjägare från Jönköping, jätteduktig hundförare och jättebra jämthundstik. Vi sköt björn för henne i fjol, så jag bjöd upp dem i år igen, berättar Jörgen.

På torsdagsmorgonen hade Jörgen och jaktkompisarna inga färska uppslag på jaktbara björnar. Men man visste att två björnar varit synliga i en grannby – bara några hundra meter utanför jaktmarken.

– Eftersom tiken är så pass duktig gjorde vi en ren chansning och släppte på frisök. Hittar hon björnspår så följer hon dem, säger Jörgen.

Spårade metodiskt

Han och jaktkompisarna såg på pejlarna att jämthundstiken arbetade metodiskt med ett spår.

– Men innan hon hann upp björnen fick vi samtal från grannlaget söder om oss, att deras hund var på väg med en björn rakt emot oss. Det gick inte lång stund innan vår tik krockade med björnen och grannhunden och gjorde en u-sväng och hakade på, berättar Jörgen.

Han stod på en väg och hade en känd viltväxel i en kurva något hundratal meter ifrån sig.

– Jag smög lite försiktigt mot kurvan, men då såg jag att det var på väg att gå över ett par hundra meter åt andra hållet. Plötsligt hörde jag någonting prassla till alldeles intill vägen – det lät som björklöv som föll ned. Men jag såg inga fallande löv och fick känslan av att det gick ett djur bredvid vägen, berättar Jörgen.

Två språng

Han gjorde osäkrade och gjorde sig beredd för skott. Björnen anade sannolikt hans närvaro och började springa inne i terrängen.

Rätt vad det var kom den i två språng över grusvägen.

Jörgen sköt och björnen tumlade ned i diket.

Det var grannlagets stövarliknande blandning som kom först till skottplatsen. Strax efter kom jämthundstiken.

– Vi misstänker att vår hund hade tagit kalla nattslag efter samma björn som grannlaget sedan fick upp. Den kom precis i bakspåren där vår jämttik spårat. Grannlagets hundförare kom och gratulerade, säger Jörgen.

Den fina björnen var en hane på 95 kilo. Jörgen satsar nu 20.000 kronor på att få den uppstoppad.