Från vänster: Robert Söderkvist och Jalle Spånberg tillsammans med björnen och plotten Rex. Foto: Privat

Första björnen skjuten i renbetesområdet i Dalarna

Den första björnen har fällts i delområde 1A i Dalarna, som är vikt för jakt på björnar i renbetesområdet. Robert Söderqvist stod på pass när Jalle Spånbergs hundar drev fram björnen.

– Vi fick en rapport om en synobs, att folk sett björnen i den södra delen av område 1A. Vi postade ut och Jalle släppte plotthundarna Spinky och Rex, berättar Robert Söderqvist. Det blev fullt drev och Robert postade längs en väg. Plötsligt kom drevet förbi honom. – Jag släppte björnen så att den passerade vägen, sedan sköt jag, berättar Robert.

Överklagade

Han träffade bra med sin .308 Winchester och björnen föll på platsen. Det visade sig vara en hanbjörn på 62.5 kilo, Roberts tredje. Nu återstår två björnar i delområde 1A. Jaktjournalen har tidigare berättat att Idre sameby överklagade jaktbeslutet och ville ha fler björnar ”öronmärkta” för område 1A. Det är väglöst land och jägarna har svårt att hinna med i den snabba takt som jakten har. Ett krav som också fick stöd av vice ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Dalarna, Mats Larsson. Läs om det

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21