Jägaren agerade i självförsvar när han sköt ett vildsvin med hagelgevär. Det har tingsrätten kommit fram till och mannen frias från misstankar om jaktbrott. . Foto: Gettyimages

DEBATT: Om inte problemet var större kan odlaren lösa det själv

Signaturen Leblom berättar om när han skulle hjälpa en spannmålsodlare med skyddsjakt på vildsvin. Plötsligt skulle jakten kosta 5.000 kronor.

"}}

Mycket tjafs för ingenting… Det kan väl egentligen inte vara något stort problem med vildsvinsskador i odlade grödor, verkar mest vara ett ”problem” man gnäller om.

Hur då? Jo, jag har annonserat om att jag och några till kan komma och jaga vildsvin här i norra Mälarområdet. Visst, det ringde två spannmålsodlare som ville ha ”hjälp”. Vi pratade en stund och så säger han: ”Det kostar 5000 kronor att jaga på min mark.”

Ett väldigt enkelt sätt att snabbt som fan avsluta samtalet.

Först gnäller man om problem med vildsvin. När man så får man erbjudande om hjälp att fixa problemet, då skall man ha betalt för att ta mot hjälp.

Jämför med någon som håller på att drunkna, jag behöver hjälp att komma upp ur isvaken, men då får du först betala 5.000 kronor för att dra upp mej.

Om inte problemet var större kan odlaren lösa det själv.

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare.

Skicka din insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se