Grundprincipen är att de norska myndigheterna inte får skydda vargar med så kallade buffertzoner. Arkivbild: Gettyimages

Buffertzoner inte tillåtna hur som helst i norsk vargjakt

De norska vargvärnarna får inget gehör för kravet på buffertzoner i samband med vargjakt. De norska myndigheterna hänvisar till att reglerna inte tillåter utökningar av den så kallade vargzonen.

Organisation Rovviltets Röst berättar på sin facebooksida att man haft möte med statsförvaltaren och framfört en rad klagomål rovdjursjakten.

Rovviltets Röst är kritiskt till att det inte inträttades några buffertzoner kring områdena där varg fick skjutas i licensjakten.

”…något som gjorde att både Slettås-paret i fjol och Slemdalen-varg i år blev fällda alldeles utanför vargzonen”, skriver Rovviltets Röst.

Tjänstemän vid statsförvaltaren svarar att buffertzoner är att betrakta som utökning av vargzonen och inte är tillåtet annat än då det finns valpar i reviren eller då en hane som parat sig med en tik risker att bli skjuten.

Den norska vargzonen är ett smalt område av landet, cirka fem procent av Norges yta, som ligger utmed gränsen mot Sverige. Där har vargarna företräde framför betesnäringen.