BBC-produktionen, som även sänds i SVT, innehåller film på lodjur som Gunnar Glöersen tagit. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages, montage

BBC-serie med Glöersens filmer på lodjur

Gunnar Glöersen har under tre år lagt stora delar av sin fritid på att filma lodjur. Det har resulterat i tre minuter film som nu visas av både engelska BBC och Sveriges Television.

"}}

– Jag har jobbat med tre olika systemkameror som jag byggt in i väderbeständiga lådor. Sedan har jag haft utlösare som startat kamerorna, berättar Gunnar Glöersen.

Det handlar om dyr utrustning som lämnats i sina lådor i skogen. Det har funnits risk för stölder.

– Det är lite risky business, men det har gått bra.

I SVT på torsdag

Gunnar kom i kontakt med engelska och statliga BBC genom SVT-medarbetaren Henrik Ekman – han som köper in naturfilm till SVT och lägger svensk speakertext.

– Serien heter Sveriges Hjärta och på torsdags sänds första avsnittet i SVT 1 klockan 21, konstaterar Gunnar.

Är det inte risk att det blir ännu en produktion, som motverkar jägarnas möjligheter att jaga lodjur?
– Det tror jag inte. Man har också med människor som ska leva med rovdjuren. Jag tror att det blir många perspektiv. Dessutom kan det visa att vi jägare har andra intressen än att bara jaga. Det finns ett stort allmänt naturintresse i jägarkåren, svarar Gunnar.

Släpat på batterier

Du är jaktvårdskonsulent och rovdjursansvarig tjänsteman på Jägareförbundet. Har din arbetsgivare haft några synpunkter på uppdraget?
– Nej, den har skett uteslutande på min fritid – och det är ingen konkurrerande verksamhet på något sätt.

För foto- och filmnördar kan berättas att Gunnar Glöersen släpat med sig separata tolv volts batterier upp i skogarna. På så sätt har han fått en batteritid på cirka två veckor.

– Ison står på automatik men skärpan ställer jag manuellt med fokuspunkt på den plats i terrängen jag tror att lodjuren kommer att gå.

Får du mycket pengar för filmen som BBC köper?
– Nej, jag får ihop till omkostnaderna, inte mer, svarar Gunnar Glöersen.