bull moose (Alces alces) in the wilderness in Scandinavia, Europe

50 år av älgjakt för den ofrivillige älgjägaren

Från början köpte Roger C Åström älghund för att älgjakten snabbt skulle kunna stökas undan och han kunde fokusera på fågeljakten. Men för att vara en något ofrivillig älgjägare så är han synnerligen erfaren. I år inleder han sin femtionde älgjaktsäsong, och visst tycker han att det är kul.

Till vardags jobbar Roger C Åström som utrustingsredaktör och ansvarig för Rovdjurskampanjen på Jaktjournalen. I grunden är han också en synnerligen erfaren jägare som jagat i 50 år.

– Men egentligen borde det vara 51. Jag hann inte få licensen till bössan inför jakten 1972, skrattar han.

På den tiden var det ont om älg och han fick vänta några år på att fälla sin första. Men 1975 kom läget och en 8-taggare föll i backen.

Trofén hänger än i dag i hemmet i Skellefteå.

– Första älgen är ett starkt minne

Från fågel till älghundar

Sedan dess har han hunnit samla på dig åtskilliga fler minnen från lyckade älgjakter. Exakt hur många han fällt vet han inte. Han slutade räkna efter 100.

Men faktum är att han inte skaffade några egna älghundar för än för ungefär 15 år sedan. Idag har han två jämthundar, Häftmons Atos som är 12,5 år och 5 åringen Dollarmarkens Kiro .

– För Atos har det skjutits många älgar men jag tycker han har åldrats fort och i höst vet jag inte hur det blir. Jag kommer nog att jaga med Kiro framöver.

Han gjorde alltså i runda slänga 35 år som passkytt på den 3000 hektar stora marken sydväst om Boliden i Västerbotten innan han skaffade egen hund.

– Det stora för mig var fågeljakten och jag har haft fågelhundar, finnspets och vorteh. Älghundarna köpte jag främst för att snabbare kunna beta av älgjakten så att jag kunde fokusera på fågeljakten, säger han och skrattar.

– Faktum är att jag fick låna en vorsteh förra året och då undrade jag hur jag har kunnat vara utan

Stammen har minskat

Han är alltså något av en ofrivillig älgjägare. Trots det har han som sagt jagat mycket älg genom åren, och han tycker att älgjakten är speciell.

– Det är ju typ allmogejakt. I byarna hör uppe har det varit naturligt att gå ut och skjuta en älg och jag är uppväxt på älgkött.

Inför årets jakt har det pratats mycket om att älgstammen är i gungning och i till exempel Dalarna har vissa jaktlag helt ställt in älgjakten och på andra ställen väljer man att bara jaga kalv.

Även kring Rogers jaktmarker märker man av en minskning av stammen.

– Det är inte som i Dalarna men vi har en minskning och ökade krav på avskjutning. Vi brukar skjuta fyra älgar per 1000 hektar och det räknar vi med att göra i år också.

När årets älgjakt, i norra Sverige, inleds i morgon (1 september) så blir det också en annan premiär i älglaget.

– Min son som i dag är 37 år har följt med ut och jagat sedan han var sju år. I år är första gången hans son, Jack, följer med. Han är också sju. Det innebär att vi nu är tre generationer. Det ska bli kul!

– Ett bra hundarbete och en skjuten älg. Jag blir lika glad för ett fint ståndskall på en kalv som på en tjur. Kronan på verket är en god kötthantering så att vi får en riktigt fin råvara att stoppa i frysen.