Jaktnyheter

Ny vargattack mot får i Jönköpings län

Länsstyrelsens karta över vargangrepp och skyddsjaktsområdet i somras. Nu har en ny attack inträffat utanför Hestra. Karta: Länsstyrelsen i Jököpings län
Ännu en vargattack har inträffat mot en fårbesättning i Jönköpings län. Den drabbade gården ligger i området där länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt i juli.
Rovdjursansvariga tjänstemannen på länsstyrelsen i Jönköpings län, Linda Andersson, berättar om attacken i ett SMS till djurägare i området. sex lamm har dödats, sex skadats och två saknas. Gården ligger cirka fem kilometer nordöst om Hestra och djurägaren har nu beslutat att ta in de kvarvarande fåren nattetid. Sedan i somras har en serie vargattacker mot fårbesättningar inträffat i trakterna av Gislaved, Gnosjö och Tranemo. Länsstyrelserna i både Jönköpings och Västra Götalands län beviljade skyddsjakt. Den varg som låg bakom attackerna då var en tik från Tönsenreviret i Hälsingland. Hon vandrade vidare till Skåne och angrep en rad fårbesättningar även där. Länsstyrelsen i Skåne tog beslut om skyddsjakt, men tiken har hittills överlevt. Det är oklart om den skadegörande tiken nu åter är tillbaka i Jönköpings län.