Annons
Ny vargattack i Småland natten mot fredagen | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
7 månader sedan Jönköpings län
Sex får dödades och två saknas efter den senaste vargattacken i Småland. Arkivbild: Mikael Moilanen
Ny vargattack i Småland natten mot fredagen
Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.
Varg fortsätter att attackera får i trakterna av Gislaved, Gnosjö och Tranemo, där länsstyrelsen efter fyra attacker beslutade om skyddsjakt. Jakten stoppades i måndags efter överklagan från föreningarna Nordulv och Jaktkritikerna. Natten mot fredagen inträffade en ny attack, i Kolvås i Gislaveds kommun. Området ligger nära länsgränsen till Västra Götaland.

Mötte stressat får

– Jag var på väg till jobbet när jag mötte en tacka som var otroligt stressad, fradgan hängde i mungiporna på henne. Jag förstod att vargen måste ha varit framme hos fårägare i närheten, så jag ringde dem, berättar Stefan Citron för Jaktjournalen. När fårägarna kom till hagen kunde man konstatera att attacken krävt livet på sex får. Ytterligare två får saknas. – Beslutet om skyddsjakt togs just för att förhindra ytterligare angrepp, säger Jens Mattsson, pressansvarig vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Nio attacker

En vargtik från Tönsenreviret i Hälsingland är knuten till minst tre attacker mot fårbesättningar sedan maj. Skyddsjakten är stoppad i väntan på vad Förvaltningsrätten i Luleå säger om överklagandena. Enligt P4 Jönköping är nattens attack den nionde i ordningen i Jönköpings och Västra Götalands län sedan i maj.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik
Vargjakt stoppad – Nordulv hoppas att smålandsvarg flyttar till Östergötland

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!