Jaktnyheter

Ny kull med vargvalpar i skånska reviret

Vildhandläggare David Börjesson i Skåne fick se årets vargföryngring med egna ögon. Foto: Getty Images/ David Börjesson, länsstyrelsen i Skåne

Länsstyrelsens vilthandläggare har ute och kollade reviret när han skymtade något som rörde sig. Framför honom hade han vargvalpar.
- Rätt snabbt kom en vuxen varg och tittade på mig. Sen tog den en av valparna i munnen och gick iväg, säger vilthandläggare David Börjesson.

"}}

Vandringsvargar har funnits i Skåne i åtminstone 10 års tid. Men i januari 2021 kunde länsstyrelsen spåra ett vargpar.

– Vi hade flyt, det var bra spårförhållande och båda revirmarkerade på samma ställe och vi fick DNA, säger David Börjesson.

DNA-proverna visade att tiken är från Östergötland och hanen från Västmanland.

Observationer om en föryngring kom in samma år, men det var först i oktober 2021 tills länsstyrelsen kunde bekräfta att det fötts valpar.

Det var en jägare som fick åtta vargar på film, när han hade skjutit en dovhjort. Han berättade då för Jaktjournalen att han tror att vargarna fick vittring på hjorten, och att han ropade dit en kompis. Han ville inte hämta hjorten själv när det var åtta vargar i närheten.

Ny föryngring

Förra veckan kunde en ny föryngring konstateras i det skånska Linderödsreviret när vilthandläggare David Börjesson var ute.

– Det var en vanlig dag på jobbet som blev lite ovanlig när jag plötsligt var 50-60 meter ifrån vargvalpar, säger Börjesson.

För att inte störa gick han därifrån.

Hur många vargar som ni finns i reviret är svårt att svara på.

 – Troligtvis har vissa fjolårsvalpar redan dragit i väg och så får vi se hur många valpar som fötts, det enda vi vet nu är att det är minst tre valpar.

– Jag har skickat i väg spillning på analys men det dröjer innan de svaren kommer. Men det hade förvånat oss om det inte handlar om samma föräldrapar som i fjol, men det kommer väl klarna med spillningsanalyser, säger David Börjesson.

Eftersom det även vintertid handlar om snöfattiga trakter används viltkameror i stor utsträckning för att inventera. Länsstyrelsen vill också ha in tips och spillning.

”Jag tog bilden med min mobil och så är den kraftigt beskuren eftersom det är sekretess på var vargvalpar finns, så att ingen kan hitta platsen. Jag gissar att valparna var 3-4 veckor gamla”, säger vilthandläggare David Börjesson.

Etablering i Skåne

Ett vargrevir i Skåne har föga förvånande väckt starka reaktioner. Men i reviret i Linderödsåsen har inga angrepp på tamdjur skett.

– De rapporter från jägare som jag har fått, har ganska ofta handlat om att de haft varg i såtarna under jakt. Men vargarna har dragit från såten och inte gått på någon hund, säger David Börjesson.

Men han kan också bekräfta att det finns mycket tamdjur i området och en oro för vargen.

Två angrepp på enstaka får har under våren skett i trakten kring Veberöd. Ett av angreppen har kunnat kopplas till en av valparna från 2021 genom en analys av DNA från angreppet.