Annons
Ny framgång för svensk hund på norsk vargjakt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
10 månader sedan american foxhound
Tack vare tillgången till en duktig stövare kunde skyddsjaktslaget i Rendalen komma till avslut bara timmar efter observationen. Foto: Privat/Per Jonson
Ny framgång för svensk hund på norsk vargjakt
I Norge har allt fler skyddsjägare lyckats få dispens för att använda drivande hund på skyddsjakter av de stora rovdjuren. Jaktmetoden har visat sig vara avsevärt mycket mer effektiv än vid traditionell skyddsjakt. – Vi har kapat timmarna rejält, säger Simen Steigen, som var med på skyddsjakten och som sitter i skyddsjaktslagets styrgrupp. Enligt Simen Steigen la man tidigare ner cirka 2500-3000 timmar per varg. Med duktiga hundar är den nedlagda tiden en bråkdel. Området runt Rendalen är hårt belastat av rovdjur som angriper får. Skyddsjägarna har tidigare i år fällt ytterligare en varg, en björn och flera järvar. Senast i går fällde skyddsjägarna en järv på fjället i samma område som vargen fälldes i idag. – Det är bara 200 meter mellan platsen där järven fotades och där vargen fotades, säger Simen Steigen.

3,5 timmars jakt

Vargen har i drygt två veckor uppehållit sig i Rendalen där den hittills dödat 20-30 får. I natt fastnade den på bild på en uppsatt viltkamera längs med en väg och klockan 04:30 kunde stövaren släppas på spåret. Två kilometer bort kom upptaget uppe på fjället men det vände ner i dalen igen. – Varg och hund kom rätt igenom en gård. Drevet gick mellan ladugård och hus. Efter tre och en halv timmes drev kunde vi skjuta vargen.

Hoppas på regelförändringar

Simen Steigen hoppas reglerna för hundanvändning ändras så det blir enklare att använda rovdjurspräglade stövare på skyddsjakter framöver. – Det är så mycket mer effektivt och skyddsjakt ska vara effektiv. Här handlar det om att så snabbt som möjligt ta bort skadegörande individer. Det här är tredje vargen vi fäller för denna hund, säger Simen Steigen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!