Jaktnyheter

Ny finansering för strandad val: ”Rimligare att Naturvårdsverket står för notan”

Notan för att ta om hand om den strandade valen på Öland kommer överstiga 200 000 kronor. Något som först skulle finansierar med pengar från Viltvårdsfonden. Foto: GettyImages

Den döda knölval som i april flöt i land på Öland skickades till Danmark för destruktion. Notan på cirka 200.000 kronor skulle betalas med jägarnas pengar ur Viltvårdsfonden. Men nu har Naturvårdsverket tänkt om.

"}}

Valen flöt i land på en strand i Öland i våras och snabbt bildades för mycket gaser i det åtta meter långa kadavret, för att det skulle kunna bogseras ut till havs och sänkas. Istället fattades beslut om att valen skulle fraktas på lastbil till en förbränningsanläggning i Danmark.

Enligt jaktförordningen tillfaller döda valar staten och omhändertas av Polismyndigheten som ska få ersättning för sina kostnader av viltvårdsfonden. Men nu har Naturvårdsverket beslutat sig för att stå för hela notan, med resurser från anslaget ”Åtgärder för värdefull natur”.

– Det här är inte så vanligt och jag känner inte till att vi gjort det tidigare. Men vi tyckte det var rimligare än att det skulle finansieras genom viltvårdsfonden. Det var ett stort djur och då blir det extra stora kostnader, säger Gunilla Skotnicka, biträdande avdelningschef för naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Anslag för värdefull natur

Åtgärder för värdefull natur, är ett anslag som Naturvårdsverket använder för flera olika åtgärder och insatser, till exempel naturreservat och arbete med hotade arter.

– Det används också till olika kostnader och insatser för viltförvaltning, vilket möjliggör att vi kan använda det till omhändertagandet av den strandade valen, säger Gunilla Skotnicka.

Att beslutet om att ändra finansieringen för den strandade valen kommer nu, beror inte på protester över hur jägarnas pengar används, enligt Skotnicka.

– Grunden till det är en bedömning om vad som är mest rimligt. Det är en ovanlig händelse och extra stora kostnader som är det viktigaste skälet för oss. I första skedet var det fokus på att hantera situationen med valen och stötta polisen i deras arbete. Finansieringen av det var del två, säger Gunilla Skotnicka.

Ännu finns alla kostnader för den strandade valen sammanställda, men preliminära uträkningar pekar på en prislapp som överstiger 200.000 kronor.