Jaktnyheter

Ny ansökan om skyddsjakt i Skacksjöreviret

Att de attackerat en sällskapshund är inte skäl nog för skyddsjakt på Skacksjörevirets vargar, anser länsstyrelsen. Men nu har vargarna även börjat intressera sig särskilt för Ransätersområdets stugturister. Obehagligt, tycker bland annat traktens jägare som nu planerar att lämna in en ny ansökan om skyddsjakt till Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Gettyimages

Förra veckan avslog länsstyrelsen en ansökan om skyddsjakt på två vargar som attackerat en sällskapshund i närheten av värmländska Ransäter. Nu får myndigheten snart en ny ansökan om skyddsjakt på sitt bord. Detta efter att vargarna gått så nära ett antal turiststugor, att de upplevts som störande.

"}}

Vargarna i Skacksjöreviret, beläget väster om Munkfors, har på senare tid angripit flera jakthundar. I början av juli attackerades även en sällskapshund som rastades lös drygt tio meter från sin matte.

Skrämdes av hundägare

Mitt under promenaden dök två vargar plötsligt upp och attackerade hunden. Genom att bita tag i den lyckades den ena vargen få hunden med sig från platsen.

Vargarna blev dock överrumplade av hundens ägare, som försvarade sin fyrbenta vän. Argt skrikande lyckades hon få vargarna att släppa sitt byte och lämna platsen. Hunden fördes därefter omedelbart till veterinär för vård.

Det uppger SVT Nyheter Värmland.

Närgångna mot turister

Efter incidenten ansökte Ransätersjägarna om tillstånd att skyddsjaga de hundintresserade vargarna. I förra veckan avslogs ansökan av länsstyrelsen, som inte tycker att risken för nya vargangrepp är större i Skacksjöreviret än i andra vargrevir.

Samtidigt fick flera av de boende i ett antal turiststugor i området närgånget besök av traktens vargar. Vargarna gick bland annat in i stugornas trädgårdar, utan att ta någon större notis om att de övervakades av husens hyresgäster.

Upplevs som störande

Länsstyrelsen har varit på inspektion i stugbyn, utan att finna några bevis för att det verkligen är vargar som rört sig i trädgårdarna.

Turistanläggningen och dess gäster är dock övertygade om att det är vargar de haft att göra med. De tycker dessutom att djurens närvaro känns både störande och obehaglig.

Lämnar in ny ansökan

Med anledning av det planerar Ransäters jägare nu att lämna in ännu en ansökan om skyddsjakt i Skacksjöreviret. Det innebär att länsstyrelsen måste pröva frågan på nytt.

– Att privatpersoner ska kunna rasta sin hund utan att riskera att attackeras av vargar borde vara en självklarhet även för Länsstyrelsen i Värmland, säger Olof Nilsson i Ransäter som själv är jägare och talesperson för de som står bakom skyddsjaktansökan till SVT Nyheter Värmland.

Nytt nej till skyddsjakt på varg i Skacksjöreviret – Jaktjournalen: Ny ansökan om skyddsjakt i Skacksjöreviret