Jaktnyheter

Nu startar björnjakten – Martin börjar banda

Björnjakten har startat och från Västernorrland rapporterar Martin Brenne perfekta förhållanden. Foto: Privat

2023 års björnjakt har startat. Martin Brenne befinner sig i Västernorrland och kommer att inleda jakten med att banda av heta områden.

– Det är mulet och uppehåll och har kommit lite regn i natt. Det är perfekta förhållanden, berättar Martin Brenne när Jaktjournalen når honom vid 04.50-tiden.

Enlig SMHI kommer det fina jaktvädret att hålla i sig för Martin och jaktkompisarna under premiärdagen. Det är 13 grader varmt i och klockan 11 når temperaturen sin dygnstopp. Då ska termometern visa 16 grader. Under dagen ska det komma 1,5 millimeter regn.

Gråhund som vrålar ut sin jaktlust. Foto: Martin Brenne

Börjar med att banda

– Vi har ett par marker där vi haft björn de senaste dagarna. Vi kommer att prova på någon av dem. Vi kommer att banda av några områden och se om vi hittar dem där vi tror att de kan ha gått. Vi startar så och väntar om vi får in något hetare tips under morgonen, säger Martin Brenne.

Jaktgrannarna är också ute och jagar och den senaste tiden har Martin och hans jaktkompisar fått många tips om björnar som rört sig på förhållandevis udda tider.

– Vi talade precis om det – att björnarna rört sig sent i på dagarna. Vi börjar med att kolla våra egna marker och väntar och ser om andra jägare kommer med rapporter om björnar som de ser, säger Martin.

”Tycker vi är tröga”

I bakgrunden i telefonsamtalet med Martin hörs jaktsugna hundar som piper på utandning.

Hans hundar är i kanonform. De har kunnat motioneras väl och nu har de fått vila en vecka inför björnpremiären.

– De är friska och pigga – och inget löp eller så. Nu sitter de här och piper och tycker att vi är tröga – de vill vill komma iväg, konstaterar Martin och skrattar.

Jaktjournalen bevakar björnjakten. Har du en spännande jaktupplevelse du vill dela med dig av, ring vår reporter Mikael Moilanen. 070 – 744 18 21