Jaktnyheter

Nu stängslas pestzonen – Trafikverket utför jobbet

Stängslet kommer nu börja sättas upp, om än i etapper och den exakta dragningen är inte klar. Foto: Gettyimages

Under torsdagens meddelade Jordbruksverket att kärnområdet för svinpestzonen i Fagersta kommun nu kommer stängslas in. Det blir Trafikverkets personal som får uppdraget att genomföra jobbet.

– Vi är väldigt glada för att Trafikverket erbjöd sin hjälp i det här arbetet. Med redan upphandlade entreprenörer och arbetssätt för stängsling kan processen gå snabbt vilket är avgörande i det här skedet, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Enligt Jordbruksverket kommer stängslet sättas upp där det gör störst nytta, baserat på vildsvinens rörelsemönster. Samtidigt vill myndigheterna påverka de boende i området så lite som möjligt.

Stängslet kommer vara ett knutet metallnät som påminner om fårstängsel. Det kommer vara cirka en meter högt.

Exakt hur stängslet kommer att dras bestäms under det pågående arbetet och det kommer byggas i etapper. Orsaken är att Jordbruksverket vill komma igång så fort som möjligt med byggnationen.

— Vi har redan påbörjat arbetet med att granska befintliga viltstängsel och reparerar dem vid behov. Vi kommer redan nästa vecka att börja bygga temporära stängsel på prioriterade sträckor. Trafikverket kommer att även att ansvara för underhållet av stängslet, säger Glenn Sedin, projektledare på Trafikverket i pressmeddelandet.