Jaktnyheter

Nu får hundar användas – ny skyddsjakt på varg i Färila

Spårupptag måste göras inom det mörkare området, men vargen får skjutas även inom det röda området. Bild: Gettyimages och länsstyrelsen Gävleborg.

Länsstyrelsen i Gävleborg beviljar ny skyddsjakt på den närgångna och skadegörande vargen i Färila. Och den här gången får jakthundar användas för att få drev på den.

"}}

– Nu får vi bättre förutsättningar att få tag i den, konstaterar jaktledaren i området.

Det handlar om varg som rört sig oskyggt och närgånget bland hus och gårdar i Färila i Ljusdals kommun. Mängder med tamkatter är försvunna och en schillerstövare blev svårt biten under rävjakt.

Den påsköts i samband med attacken på schillerstövaren och lämnade blod i spårlöpan. Eftersöksjägarna spårade efter men fick aldrig tag i vargen.

Tre hundar

Första omgången av skyddsjakten blev resultatlös, mycket på grund av att det var barmark och länsstyrelsen inte gett tillstånd till användning av löshund. När jägarna påtalade behovet av jakthundar var det för sent – jakten hade överklagats av bevarandeorganisationer och då kunde länsstyrelsen inte ändra i sitt beslut.

Det är förvaltningslagen som inte medger förändringar av överklagade beslut.

I det nya beslutet om skyddsjakt, som får pågå till den 16 december, skriver länsstyrelsen att maximalt tre hundar får släppas på vargen. Jaktområdet är indelat i två zoner – ett mindre område där spårupptag måste göras, och ett större område där vargen får skjutas.

– Vi har fått snö och har spår efter en varg i det större området, men vi har inte lyckats spåra den ned till det mindre området. Förutsättningarna för att lyckas är bättre den här gången, säger jaktledaren.

”Länsstyrelsen eller av länsstyrelsen utsedda personer får utföra jakten med hjälp av hund. Högst tre hundar som förföljer en och samma varg samtidigt får användas med stöd av detta beslut. Endast i undantagsfall får hundar bytas under jakt på en och samma varg under en och samma dag”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.