Norska staten ska flytta björnhona med två ungar

Den norska regeringen beslutar att en björnhona med ungar ska sövas och flyttas. Björnarna ska bort från en plats i Nordnorge som prioriteras för betande tamdjur.

Björnhona med två ungar ska sövas och flyttas i Norge. Arkivbild: Gettyimages

Beslutet meddelas på den norska regeringens webbsida. Ansökan om skyddsjakt på en björnhona i Bardu i Nordnorge avslås och istället ger regeringen Miljödirektoratet i uppgift att försöka flytta björnarna till ett område som inte är prioriterat för betande tamdjur.

– Björnbeståndet ligger under det beståndsmål som Stortinget har beslutet. Vi har därför avslagit ansökan om skyddsjakt på en björnhona med två ungar i Bardu. Samtidigt önskar vi undgå ytterligare skador i de betesprioriterade områdena i kommunen. Därför vill vi nu försöka att flytta björnhonan och ungarna till en lämplig plats, säger klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn, Venstre, på regeringens hemsida.

Den norska regeringen framhåller att antalet björnhonor är en central faktor för tillväxten i björnbeståndet.

”Honor bör därför i möjligaste mån skyddas, så att beståndet kan byggas upp mot beståndsmålet”, skriver den norska regeringen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼