Norska skyddsjägare jagar problemvarg med bandhundar

I två år har en varg härjat bland tamboskap i Sogn och Sunnfjord i Norge. Nu har bandhundar som spårar varg satts in i skyddsjakten.

Hund i band används i skyddsjakt på varg i Norge. Arkivbild: Gettyimages

Det är NRK som rapporterar om skyddsjakten som beslutades av myndigheterna den 30 april.

I Norge är det förbjudet att släppa drivande hund på varg, men myndigheterna har gett dispenser och flera svenska hundar har med framgång använts vid vargjakt i Norge.

I skyddsjakten i Sogn och Sunnfjord har jaktlagen dock inte sökt någon dispens, utan försöker ta hjälp av bandhundar som är tränade att spåra varg.

– Det har inte sökts någon dispens, och därför har det heller inte gjorts någon värdering kring användning av lösa hundar i den pågående skyddsjakten, skriver Kjell Vidar Seljevoll, seniorrådgivare på viltsektionen vid Miljödirektoratet i Trondheim, i ett mejl till Jaktjournalen.

I Norge betalar den norska staten ersättning till eftersöksjägarna.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼