Norska skyddsjägare jagar problemvarg med bandhundar

I två år har en varg härjat bland tamboskap i Sogn och Sunnfjord i Norge. Nu har bandhundar som spårar varg satts in i skyddsjakten.

Hund i band används i skyddsjakt på varg i Norge. Arkivbild: Gettyimages

Det är NRK som rapporterar om skyddsjakten som beslutades av myndigheterna den 30 april.

I Norge är det förbjudet att släppa drivande hund på varg, men myndigheterna har gett dispenser och flera svenska hundar har med framgång använts vid vargjakt i Norge.

I skyddsjakten i Sogn och Sunnfjord har jaktlagen dock inte sökt någon dispens, utan försöker ta hjälp av bandhundar som är tränade att spåra varg.

– Det har inte sökts någon dispens, och därför har det heller inte gjorts någon värdering kring användning av lösa hundar i den pågående skyddsjakten, skriver Kjell Vidar Seljevoll, seniorrådgivare på viltsektionen vid Miljödirektoratet i Trondheim, i ett mejl till Jaktjournalen.

I Norge betalar den norska staten ersättning till eftersöksjägarna.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼