Annons
Norsk vargjakt stoppad - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Norge
Oslo tingsrätt stoppar licensjakt på varg efter krav från bland annat WWF. Foto: Gettyimages
Norsk vargjakt stoppad

Oslo tingsrätt stoppar vargjakt i fyra revir. Jägarförbund och myndigheter kritiska.

Idag meddelar Oslo tingsrätt att man stoppar vargjakten i reviren Hornmoen, Rømskog, Bograngen och Slettås. Det norska Klima- og miljødepartementet har bifallit licensjakt på 25 vargar i den så kallade vargzonen, men efter krav från NOAH, Foreningen Våre Rovdyr och WWF stoppas nu jakten då den kan strida mot lagen.

Vill skjuta av en hel flock

Beslutet berör bland annat jakten på vargarna i Rømskogsflocken som omfattar cirka 10 djur. Flocken har ett revir som sträcker sig in i Värmland och rovviltnämnden på den norska sidan av gränsen har beslutat om total avskjutning av flocken för att minska bördan av varg för de boende i området.

Jägarförbund kritiskt

Tingsrätten betonar att beslutet är temporärt och kan komma att ändras efter muntliga förhandlingar med berörd myndighet. Knut Arne Gjems, ordförande i Norges jeger – og fiskerforbund, är besviken och kritisk till beslutet.

– Vi må bare vente og se hva de kommer frem til. Men vi håper at de får behandlet dette juridisk og at jakta blir satt i gang igjen så snart som mulig, säger Gjems till NRK.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!