Norsk flyttvarg kan flyttas igen | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
10 månader sedan vargflytt
Så här såg det ut när varghanen sövdes och flyttades i Norge i november i fjol. Nu kan det bli aktuellt att flytta vargen igen. Foto: Miljödirektoratet
Norsk flyttvarg kan flyttas igen
Minister vill skydda den i licensjakten

Den varg flyttades i Norge för ett år sedan kan komma att flyttas igen. Klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn vill att både den "genetiskt viktiga" varghanen och tiken han bildat revir med ska sövas och flyttas.

Nationen rapporterar att vargparet uppehåller sig utanför den så kallade vargzonen, där det nu bedrivs licensjakt på varg.

Rovviltnämnderna beslutade att området skulle fredas i licensjakten, för att inte riskera att varghanen, som har finsk-ryska gener, blir skjuten.

Det beslutet revs dock upp av en majoritet i Stortinget. Politiker från Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Fremskrittspartiet röstade för att inte inrätta en extra skyddszon i jakten.

Varghanen flyttades i november 2019 från Engerdal och in i den norska vargzonen. Den vandrade dock ur zonen och slog sig ihop med en vargtik. Reviret har fått namnet Deisjøreviret.

För att skydda vargarna vill nu klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (V) att Miljödirektoratet utreder möjligheterna att flytta de båda vargarna till vargzonen.

– Det är väldigt olyckligt om den så kallade Elgå-vargen skjuts, säger Rotevatn till Nationen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!