Jaktnyheter

Norsk flyttvarg kan flyttas igen

Så här såg det ut när varghanen sövdes och flyttades i Norge i november i fjol. Nu kan det bli aktuellt att flytta vargen igen. Foto: Miljödirektoratet

Den varg flyttades i Norge för ett år sedan kan komma att flyttas igen. Klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn vill att både den "genetiskt viktiga" varghanen och tiken han bildat revir med ska sövas och flyttas.

"}}

Nationen rapporterar att vargparet uppehåller sig utanför den så kallade vargzonen, där det nu bedrivs licensjakt på varg.

Rovviltnämnderna beslutade att området skulle fredas i licensjakten, för att inte riskera att varghanen, som har finsk-ryska gener, blir skjuten.

Det beslutet revs dock upp av en majoritet i Stortinget. Politiker från Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Fremskrittspartiet röstade för att inte inrätta en extra skyddszon i jakten.

Varghanen flyttades i november 2019 från Engerdal och in i den norska vargzonen. Den vandrade dock ur zonen och slog sig ihop med en vargtik. Reviret har fått namnet Deisjøreviret.

För att skydda vargarna vill nu klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (V) att Miljödirektoratet utreder möjligheterna att flytta de båda vargarna till vargzonen.

– Det är väldigt olyckligt om den så kallade Elgå-vargen skjuts, säger Rotevatn till Nationen.