Nödvärn mot varg ger inget åtal | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 vecka sedan närgångna vargar
– Det verkar ha kommits till insikt att vargar inte är så ofarliga som det gjorts gällande tidigare, säger advokaten Sven Severin om att mannen i Koppom som sköt en varg för att freda sin familj slipper åtal. Foto: Anders Ljung
Nödvärn mot varg ger inget åtal
Severin: ”En insikt att vargar inte är ofarliga”

Mannen i Koppom som sköt en närgången varg hemma på gården i slutet av april frias från misstankarna om grovt jaktbrott. Förundersökningen har lagts ned. Enligt mannens advokat, Sven Severin, ger det en fingervisning att det går att slippa åtal för att ha dödat en varg i nödvärn när människor hotas. Vargar ses inte längre som ofarliga för människor, resonerar Severin.

Dramatiken började när mannen, beväpnad med en yxa, jagade bort den orädda vargen från gården för att freda både sin familj och husdjuren. Den unge hanvargen var hotfull och närgången mot mannens treårige son och hans mamma.
När vargen återvände till gården i Koppom i västra Värmland tog mannen fram sitt gevär och sköt. Vargen blev skadskjuten och lämnade platsen. Skytten åkte efter i sin bil. Då hoppade vargen ut framför bilen och blev påkörd. Då avlossade mannen ett andra skott och avlivade vargen.

Tre timmars polisförhör

Efter att han ringt polisen började en stor utredning och vapnet beslagtogs.
En specialtränad hund markerade att vargen var ända in på gårdsplanen och varghår hittades.
Det hölls ett tre timmar långt polisförhör i Karlstad.
Det studerades även bilder från en övervakningskamera som finns på gården.
Miljöåklagaren Åse Schoultz kom fram till att mannen inte gjort något brottsligt. Förundersökningen har lagts ned och vapnet lämnas tillbaka.
– Det måste finnas rimliga skäl att freda sin familj och sitt barn utan att det ses som kriminellt. Det är ett riktigt beslut som fattats av åklagarmyndigheten, säger Sven Severin, vargskyttens advokat.

”Antagligen setts som nödsituation”

Det lagrum som annars brukar gälla när vargskyttar frias är att värna tamdjur från vargattacker med stöd av paragraf 28. I det här fallet framgår bara av åklagarens nedläggningsbeslut att inget brott begåtts.
– Antagligen har det setts som en nödsituation. Det finns en nödrätt. Det kan även finnas situationer som gör att någon svårligen kan besinna sig. Då är det en excess som gör att det blir straffrihet, kommenterar Sven Severin.
Möjligtvis kan det här fallet ge en fingervisning om att det kan gå att på eget initiativ skjuta en varg, som är för närgången och hotfull mot människor, utan att bli åtalad.
– Det verkar ha kommits till insikt att vargar inte är så ofarliga som det gjorts gällande tidigare, säger Sven Severin.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!