Jaktnyheter

Näthat mot julvärd kan kosta vapenlicensen

En jägare skrev nedsättande kommentarer om homosexuella och dömdes för hets mot folkgrupp. Foto: Josefine Julén/skärmavbild, polisens förundersökningsprotokoll

En jägare i Dalarna skrev homofobiska kommentarer på ett Facebookinlägg från Svensk Damtidning om konstnären Lars Lerin. Efter dom i tingsrätten varnas jägaren för att ytterligare misskötsamhet kan kosta honom hans vapenlicenser.

"}}

När det blev klart att konstnären och tv-profilen Lars Lerin skulle vara SVT:s julvärd 2020, delade Svensk Damtidning nyheten på Facebook och frågade läsarna vad de tycker om valet.

En jägare i Dalarna var allt annat än nöjd och skrev flera homofobiskt nedsättande kommentarer.

– Jag kunde naturligtvis haft ett finare ordval, men jag tror blint på kärnfamiljen och var väl samtidigt irriterad över att homosexualitet/hbtq skall tvingas på den del av befolkningen som inte delar deras mening, säger jägaren till Jaktjournalen.

Anmäldes av Näthatsgranskaren

Hans kommentarer fångades upp av föreningen Näthatsgranskaren som jobbar för att minska hatbrott och kränkningar i sociala medier. Föreningen uppger att de jobbar med rättsaktivism i demokratins tjänst, och de polisanmäler brott på internet.

Jägaren åtalades för hets mot folkgrupp och dömdes i Mora tingsrätt i slutet av april i år.

Han erkände att han skrivit kommentarerna och uppgav för rätten att han har negativa åsikter om homosexualitet, men inte tycker illa om enskilda personer eller Lars Lerin.

Mannen är tidigare ostraffad och påföljden blev villkorlig dom (motsvarande en månads fängelse) och dagsböter om totalt 2 000 kronor.

– Jag själv anser att jag ventilerat min åsikt och absolut inte hetsat mot något, säger jägaren.

Jägaren varnas för att hans licenser kan återkallas. Foto: privat

Lämplighet ifrågasätts

Men saken var inte över efter att domen fallit. I veckan fick jägaren ett brev från Polismyndigheten.

”Du har blivit dömd för hets mot folkgrupp. Polismyndigheten ser allvarligt på att en vapeninnehavare döms för brott då detta gör att vapeninnehavarens lämplighet att inneha skjutvapen kan ifrågasättas” skrev Polismyndigheten.
De meddelade också att man efter ”företagen utredning” beslutat att inte återkalla hans tillstånd för vapen och ammunition. Han meddelas dock en erinran som innebär att ytterligare misskötsamhet kan leda till att hans tillstånd återkallas.

– Jag har alltid varit vapenintresserad och arbetat i branschen. Så jag har alltid varit nitisk gällande hantering och säkerhet med vapen, berättar jägaren för Jaktjournalen. Han säger att han upplever det som en hetsjakt på jägare.

– Jag tycker inte att erinran jag fick har något som helst att göra med det brott jag blivit dömd för. Det är enligt min mening en väldigt överdriven reaktion från polisens sida. Det hade varit skillnad om jag hotat eller varit våldsam, då är det befogat att se över vapeninnehavet, säger jägaren.