Jaktnyheter

Närgångna vargen i Bollnäs får skjutas

Det krävdes fyra ansökningar om skyddsjakt innan länsstyrelsens personal i Gävle sa ja. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen i Gävleborg fattade på måndagen beslut om skyddsjakt på den vargtik som uppträtt allt mer närgånget i byarna mellan Bollnäs och Alfta.

"}}

DNA efter vargtiken hittades första gången efter årsskiftet i år. Hon är född i Björnåsreviret i Dalarna.

– Vi har konstaterat spår och fått bilder efter henne på gårdar. I mitten av februari fick vi in två ansökningar om skyddsjakt. I slutet av februari en ansökning till – och igår kom en fjärde ansökan, berättar Simon Viklund, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Tiken har gjort sig känd för ett märkligt beteende. Hon har bitit sönder olika plastgrejer, exempelvis vägpinnar och andra plastföremål som människor haft i anslutning till sina hem.

I fredags tvingades en stövarägare, som var ute på promenad med sin hund, kasta sten mot vargen och fly springande till hemmet. Se länk nedan.

Specialregler för skolbarn

– Vi har konstaterat spår och fått bilder av henne på gårdar. I mitten av februari fick vi in två ansökningar om skyddsjakt. I slutet av februari en ansökning till – och igår kom en fjärde ansökan, berättar Simon Viklund, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

I fredags tvingades en stövarägare, som var ute på promenad med sin hund, kasta sten mot vargen och fly springande till hemmet. Se länk nedan.

Senaste dagarna har vargen varit synlig i bebyggelsen och på måndagen beslutade rektor på Sörängsskolan att skolbarnen inte får lämna skolområdet under skoltid, berättar Hela Hälsingland.

Men nu blir det alltså skyddsjakt på vargtiken.

Beslutet är att jakten får bedrivas dygnet runt, att alla typer av belysning som kan underlätta jakten får användas, att max tre hundar får användas samtidigt, att jakten får ske från motordrivet fordon och att jakten får bedrivas på annans mark. Dessutom kan jakten startas direkt – oavsett om det kommer in överklaganden.

Jakten får pågå fram till den 4 april.