Jaktnyheter

Mystisk diarré härjar bland norska rådjur

Polisen utreder misstankar om grovt jaktbrott efter att ett rådjur visat sig ha blivit skjutet med luftgevär. Arkivbild: Gettyimages

Nästan varje vecka avlivar norska jägare rådjur som är döende i sviterna av svår diarré längs Oslofjorden. Forskarna vet inte vad åkomman hos rådjuren beror på.

"}}

Tidningen som ges ut av Norges jägar- och fiskarförbund, Jakt & fiske, rapporterar att personalen vid norska Veterinärmedicinska anstalten i Norge inte har något svar på vad som utlöser diarrén hos rådjuren.

Problemet har varit störst på östsidan om Oslofjorden.

– Grovt sett hanterar fallviltsgruppen i Moss och Råde kommun cirka 100 rådjur om året. Av dessa har mellan 20 och 30 djur fått diagnosen diarré, säger Tore Opperud, chef för viltgruppen i Moss kommun, till Jakt & Fiske.

Misstänker stort mörkertal

Jägarna misstänker att många av rådjuren som drabbas av diarrén uppsöker tät bebyggelse blir inblandade i viltolyckor i ökad utsträckning. De registerförs då som trafikdödade och inte sjuka.

– Vi måste ta reda på om det här är smittsamt eller inte, och om vi bara ska ta bort sjuka djur eller tänka på större uttag från beståndet, säger lantbrukschef Harald Urstad till Jakt & Fiske.

Tidningen skriver att fenomentet med diarré bland rådjur är känt i Danmark. Den årliga danska avskjutningen av rådjur ska ha minskat från 130.000 djur till 80.000 djur. Diarrén kallas för ”Den fynske syge” på Fyn i Danmark.

– Det här är ett komplext problem som inte har någon tydlig orsak. Men parasiter kan spela en roll. Inga andra smittämnen som virus eller bakterier har påvisats hos de djur vi har undersökt, säger veterinär och ämnesansvarig för vilt Malin Rokseth Reiten på Veterinärmedicinska anstalten, till Jakt & Fiske.