Jaktnyheter

Myskoxen Sam kan bli skjuten

Myskoxen Sam har avlivats efter att han upptäckts vara skadad. Arkivfoto: Polisen

Myskoxen i Jämtland som döpts till Sam kan bli skjuten efter att det misslyckats att skrämma bort honom från bebyggelsen i Ljusnedal. En person har ansökt om skyddsjakt på myskoxen. Det hänvisas till en familj som är rädd att vistas utomhus eftersom myskoxen bland annat betat på gräsmattan och besöker gården dagligen.

"}}

– Han befinner sig till och från i en kohage vilket oroar korna. Den går omkring ogenerat bland hus och på tomter. Vi har fått in flera mejl som beskriver det här som ett problem, säger Henrik Hansson, fältchef på länsstyrelsen Jämtland, till SVT Jämtland.

Ansökan om skyddsjakt handläggs av länsstyrelsen i samarbete med polisen.

Brutus sövdes och flyttades till ett hägn

Polisen kan avliva djur som är hot mot människor. Men i augusti valde polisen att söva myskoxen Brutus som varit närgången mot människor i Bergs kommun och dessutom stångat omkull soptunnor. Brutus sövdes när han var på besök hos 20 kor i en hage i Myrviken. Myskoxen flyttades sedan till ett hägn hos Myskoxcentrum i Härjedalen.

Det som gör ärendet om skyddsjakt på Sam svårhanterat är att myskoxar är fridlysta och listade i artskyddsförordningen. Skyddsjakt kan bara tillåtas om det inte finns någon annan lämplig lösning och det får inte försvåra för djuret som art.

Finns ingen förvaltning

– Det stora problemet är att det inte finns någon förvaltning på myskoxe i Sverige. Det finns inga vetenskapliga rapporter som beslut ska grundas på. Vi måste ta reda på det som krävs eftersom vi har begränsade kunskaper kring just detta, säger Henrik Hansson till SVT.