Annons
”Mycket färre vargar i Norrbotten i år” - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan varg
Det kommer inte in vargar i samma omfattning som tidigare år, säger Alexander Winiger på länsstyrelsen. Bild: Gettyimages och privat, montage
”Mycket färre vargar i Norrbotten i år”

Det går dåligt med planen att få in vargar med östliga gener till Norrbotten och vidare till den svenska vargzonen.
- Vargaktiviteten har avtagit kraftigt i år, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Den svenska planen för att hålla liv i den isolerade vargstammen i den södra landsändan av Sverige är att det kontinuerligt ska komma in vargar med fräscht DNA från Finland-Ryssland.

Förhoppningen är att de på egen hand vandrar söderut och går in i aveln i Sverige. De får inte bilda revir i renskötselområdet och det finns också en beredskap att flytta vargar om det skulle behövas.

Planen funkar dåligt

Men planen fungerar dåligt. Inventeringsansvarige Alexander Winiger har haft sitt jobb i sex år och under den tiden har det inte inträffat att man hittat DNA efter varg i Norrbotten som sedan konstaterats i vargzonen i söder.

– En del har skjutits i skyddsjakt, andra har vandrat tillbaka till Finland. Ingen av de vargar som vi konstaterat här under min tid på länsstyrelsen har tagit sig nedåt i landet, säger Alexander Winiger.

I år är det dessutom extremt låg förekomst av varg i det nordligaste länet, enligt Alexander Winiger.

– Hittills i vinter har det varit väldigt liten vargaktivitet, jämfört med tidigare år. Vi fick några bilder på varg innan snön kom. Vi har bara gjort korta spårningar efter två finskryska varghanar. Den ene vandrade tillbaka till Finland, den andre vet vi inte var han tog vägen, säger Winiger.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!