Annons
MUF:are vill minska vargstammen radikalt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan varg
MUF:arna Johannes Thernström och Carl-Oscar Franzon finner inget egenvärde i att Sverige bevarar vargen. Foto: Gettyimages
MUF:are vill minska vargstammen radikalt

Moderata ungdomsförbundarna Johannes Thernström och Carl-Oscar Franzon efterlyser krafttag mot den svenska vargstammen.

I en debattartikel i Land Lantbruk frågar sig Johannes Thernström, styrelseledamot i Moderata ungdomsförbundet, MUF, och Carl-Oscar Franzon distriktsordförande i MUF Jämtland:

”Hur mycket ska vi låta djur förstöra för oss människor innan det är befogatt att vi visar vem toppredatorn är?”

Thernström och Franzon pekar på de senaste veckornas vargattacker mot fårbesättningar på Orust och Tjörn och anser att situationen urartat.

”Samtidigt diskuterar riksdagspartierna endast om de knappt ska justera storleken på stammen. Men det enda sättet att få en långsiktigt hållbar situation är att skjuta av vargen helt”, skriver de båda MUF:arna.

Biologisk mångfald

De anser att vargfrågan i grunden handlar om människors rätt att leva och verka i hela landet och verksamheten på landsbygden bidrar till ökat biologisk mångfald.

”Allt fler bönder tvingas lägga ned sin djurhållning som en konsekvens av vargens närvaro. Det borde oroa alla som bryr sig om biologisk mångfald eftersom hagmarker som betas av djur har rikast ekosystem. Den grupp som drabbas värst av den förda rovdjurspolitiken är samerna. Rovdjuren dödar enligt Viltskadecentrum upp emot 50.000 renar varje år”, skriver Thernström och Franzon.

De konstaterar att jakten, som är en stor del av många landsbygdsbors vardag, försvåras eller fördärvas av vargen.

”Enligt Naturvårdsverket socioekonomiska analys över vargstammen kostar varje revir en miljon kronor om året för markägarna. Kostnaderna beror främst på att jakt inte kan bedrivas. Varje jaktsäsong får också flera jakthundar sätta livet till och all älg som vargar dödar leder till minskad älgjakt”, skriver Thernström och Franzon.

De finner inget egenvärde i att vargen ska bevaras i Sverige då det finns nästan 200.000 individer av den euroasiatiska vargen.

Läs hela debattartikeln i Land Lantbruk.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!