Annons
Motionär uppvaktades närgånget av varg i Hofors | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 år sedan Hofors
Sandra Grönlunds I Hofors mötte en varg, vars beteende betecknas som "onöskat" av länsstyrelsen. Arkivbild: Gettyimages
Motionär uppvaktades närgånget av varg i Hofors
Hoforsbon Sandra Grönlund blev närgånget uppvaktad av en varg under en motionstur. "Onönskat beteende", säger Joel Isensköld på länsstyrelsen.
Gefle Dagblad rapporterar om händelsen bakom betalvägg. 42-åriga Sandra Grönlund tog en motionstur runt Hammardammen när det plötsligt dök upp en varg som inte ville lämna henne. När Sandra backade följde vargen efter. När hon gick försiktigt framåt fortsatte den följa efter. Hon försökte schasa bort den, viftade med armarna men vargen stod bara kvar och tittade. Stundtals ska vargen ha varit bara på någon meters avstånd.

Blev rädd

Då blev Sandra rädd och beslutade sig för att vända hemåt på motionsturen. – Det var inte så att den reste ragg, fällde bak öronen eller var hotfull, utan mer att den stod och psykade mig. Så jag vände mig om och började jogga lite försiktigt och då håller den sig en meter ifrån mig, på sidan av spåret, berättar Sandra för Gefle Dagblad. Hon försökte ringa anhöriga och vänner men fick inga svar. – Jag var helt skakig och jag tordes inte titta bort heller, för man vet ju aldrig. Den släppte ju inte blicken från mig, men man kanske inte ska ha ögonkontakt med den, säger Sandra Grönlund till Gefle Dagblad. Efter fem minuter vek vargen av upp i skogen. Sandra mötte två pensionärer och en hund och varnade dem. Efter en stund ringde en kompis som bor i närheten och berättade att hon sett vargen jaga ett rådjur.

Ärende för polisen

Joel Isensköld är chef på avdelningen för natur och vilt på länsstyrelsen och har tips till andra människor som möter närgångna vargar: – Gå emot den, låt och vifta med armarna. I normala fall visar vargen respekt för människan, säger Isensköld till Gefle Dagblad. Han tycker det är ett dåligt tecken att vargen som Sandra mötte inte reagerade på att hon viftade med armarna. Det är ett ”onönskat” beteende, enligt Isensköld. Risken finns att vargen vänjer sig vid människor. Eftersom varken djur eller människa skadats i det här fallet ligger inte ärendet formellt under länsstyrelsen. Om exempelvis vargar hotar människors säkerhet är det polisen som ska ingripa. Joel Isensköld ska dock träffa kommunjägaren i Hofors under veckan och diskutera händelsen. En möjlig lösning kan vara att kommunen ansöker om skyddsjakt och att fallet då blir ett ärende hos länsstyrelsen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!