Jaktnyheter

Möte med björnhona med ungar anmält till Arbetsmiljöverket

Det dramatiska björnmötet utspelade sig i Kilafors i Hälsingland. Arkivbild: Gettyimages
Tomas Boström i Edsbyn hade ett dramatiskt möte med en björnhona med ungar i Hälsingland. Nu är händelsen anmäld till till Arbetsmiljöverket.
Tidningen Ljusnan berättar i sin pappersupplaga om dramat som utspelade sig i Hallen utanför Kilafors strax före midsommar. Tomas Boström jobbar med skogsbruk och var ute i tjänsten på väg för att kontrollera en skogsplantering. Han vek av från en stig för att gena genom skogen. Plötsligt mötte han en björn som gick till attack. – Jag ser henne, hon ser mig. Allt gick blixtsnabbt, berättar Tomas Boström för Ljusnan. Björnen springer rakt in i sidan på Tomas som vacklar till. Sedan vänder hon åter till sina ungar. Men björnhonan följer Tomas med blicken och plötsligt går hon till ny attack. Då blir Tomas riktigt rädd och tänker på sina barn. – Det var det, nu blev barnen utan pappa. Det blev ingen fisketur, det blev ingenting med något, tänker Tomas, berättar han för Ljusnan.

Ser avslagen hörntand

Björnhonan stannar alldeles framför Tomas, slår med ramarna i backen och morrar. De står så nära varandra att Tomas ser att en av hörntänderna i björnhonans käft är avslagen. Även denna gång återvänder honan till ungarna. Men hon ska komma rusande i ytterligare en skenattack innan dramat är över. – Det blir en försvarsinstinkt, det är ju ett rovdjur. Men hon var aldrig inriktad på att skada mig. Hon gav mig bara en varning, säger Tomas till Ljusnan. Hans chef har anmält händelsen som ett tillbud, till Arbetsmiljöverket.