Jaktnyheter

Misstänkta jaktbutikstjuvar först utelåsta – sedan instängda

Tim Torstensson med den dyra handkikare som de misstänkta tjuvarna försökte få med sig utan att betala. Foto: Privat

Tim Torstensson på Jakt & Skytte i Staffanstorp är nöjd. På torsdagen lyckades man få fast två misstänkta tjuvar, som försökte försvinna från butiken med en dyr handkikare. Först blev tjuvarna utelåste från butiken, sedan instängda på området där butiken ligger.

"}}

– Det här blev riktigt bra. Det känns mycket tillfredställande att de åkte fast, säger Tim Torstensson till Jaktjournalen.

Hela historien började för fem veckor sedan då två män i 50-årsåldern dök upp på Jakt & Skytte i Staffanstorp. De filmades hela vägen från parkeringen, in i butikslokalen och ut på parkeringen igen.

Låstes in på området

När de lämnat butiken upptäckte personalen att ett Zeiss-sikte för 26.000 kronor var försvunnen.

– Vi gjorde polisanmälan och gav polisen registreringsnumret på bilen, men ingen av männen stod tydligen registrerade på den, säger Tim Torstensson.

Vid 17-tiden på torsdagen kom männen tillbaka till butiken.

– Jag kände igen dem direkt och de uppträdde precis som förra gången de var här – en uppehöll personalen och den andra smög omkring i butiken. Jag sa åt min kollega att ringa polisen, berättar Tim Torstensson.

När männen gick ut ur affären låste Tim Torstensson ytterdörren. Sedan ringde han till grinden i stängslet som omgärdar butiksområdet och låste grinden.

– De åkte fram till grinden och ryckte i den, sedan åkte de tillbaka och kände på butiksdörren och upptäckte att den var låst. Då förstod de nog vad som var på gång, säger Tim Torstensson.

Stöldgods från Sjöbo

Polispatrullen anlände och i bilen påträffades en Swarovski-kikare värd 34.000 kronor. Den hade männen tagit med sig från Jakt & Skytte i Staffanstorp utan att betala.

– I bilen hittade man också en åtelkamera och ett sikte till. Vi kände igen streckkoderna på dem från Jaktia i Sjöbo. När vi ringde dit berättade de att grejerna blivit stulna ett par timmar tidigare i deras butik, berättar Tim Torstensson.

De båda misstänka greps och anhölls och utredningen inleddes av förundersöksökningsjourén vid polisen i Lund. Nu är det en åklagare som är förundersökningsledare.

På Jaktia i Sjöbo visste man inte om att man blivit bestulna, inte förrän kollegorna i Staffansstorp ringde.

– Vi hade otroligt mycket folk men försökte ändå hålla koll på de här männen. Trots det lyckades de stjäla grejer. När vi tittade på filmerna i efterhand såg vi att de var mycket skickliga på att ”täcka upp” för varandra och dölja varandra vid vid kamerorna, säger Bert-Ola Jönsson, chef på Jaktia i Sjöbo.