Jaktnyheter

Misstänkt i härvan med jaktsabotage förnekar brott

Den misstänkte greps i sitt hem natten mot torsdagen. Foto: Gettyimages och privat
Den man i 30-årsåldern som misstänks för omfattande skadegörelse på jakttorn och andra jaktanläggningar i Växjötrakten har anhållits på sannolika skäl, den högre misstankegraden. – Vi är väldigt glada att vi kommit framåt i ett sådant här ärende, säger kommissarie Ola Sevenrinsson.
Den misstänkte är hemmahörande på en mindre ort i Växjö och greps natten mot torsdagen i sin bostad. – Vi har mellan 50 och 100 jakttorn, åtelanläggningar och jaktstugor som vandaliserats. Omkring 20 av ärendena är polisanmälda, säger Ola Severinsson. Vad är det som gör att inte samtliga fall anmälts till polisen? – Folk kanske drar sig för att göra anmälan. De tänker att polisen i alla fall kommer att kunna göra något åt saken. Det är ovanligt att vi når framgång i sådana här ärendet, och därför är det extra kul att vi kommit så här långt, säger Ola Severinsson. Han vill inte berätta om det finns någon teknisk bevisning mot den anhållne, om han tillhör någon antijaktorganisation eller om fler personer kommer att gripas.

Misstänker mörkertal

I de inledande förhören har mannen förnekat brott, men Ola Severinsson vill inte gå in på om den misstänkte för något resonemang kring det. De allra flesta fall av skadegörelse som polisen känner till mot jaktlanläggningar i Växjötrakten har inträffat under juni och juli. Ordföranden i Jägareförbundet i Kronoberg, Ewert Frisk, misstänker att det kan finnas ett stort mörkeltal. – Jag känner till ett jaktområde där 13 torn förstörts utan att de ännu lämnat in någon polisanmälan. Det är nog många jägare, sådana som bor på andra håll, som inte upptäckt skadegörelsen ännu, säger Ewert Frisk.

Notera bilnummer

Han tycker att jägarkåren och allmänheten ska vara observant på vilka bilar som rör sig på skogarna och skriva upp bilnumren. – Inför jakten måste man som jaktledare se till att de enskilda jägarna verkligen ser över tornen som de ska klätta upp i – så att det inte sker olyckor på grund av sabotage, säger Ewert Frisk. Polis och åklagare har planer på att begära den misstänkte häktad. Ola Severinsson vet inte i om det kan ske under fredagen eller om det är jouråklagare som måste göra en häktningsframställan i helgen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21