Jaktnyheter

Misstänkt harpest var dödlig parasit

Döda harar i Hultsfreds kommun hade inte harpest. De dog av koccodios, en parasit som gör att djuren inta kan ta upp näring. Arkivfoto: Per Jonson

Två döda och en svårt medtagen hare hittades med kort tids mellanrum på en gård utanför Järnforsen i Hultsfreds kommun i Småland. Upphittaren misstänkte harpest men det visade sig vara en parasit som orsakat att hararna dog.

Med någon veckas mellanrum hittade en privatperson två döda harar på gårdsplanen. Någon vecka sedan upptäckte samma person en svårt medtagen hare som var i så dåligt skick att den fick avlivas. Det uppger Vimmerby Tidning.

Fler döda harar ska dessutom ha hittats i grannbyar.

Får diarré

Upphittaren misstänkte harpest och en av hararna skickades in till SVA för provtagning. Men det handlade inte om harpest utan om koccodios. Det är en parasit som bland annat kan drabba harar. Parasiten gör att haren inte kan ta upp näring

– De får diarré och magrar av. Till slut dör de, säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär, till Vimmerby Tidning.

Det troliga är att hararna fått i sig parasitägg när de äter gräs.

– Under hösten har vi haft ganska mycket rapporter om sjuka harar där vi har hittat just koccidios. Jag tror att det kan ha att göra med vädret. De här parasiterna trivs bra när det är fuktigt och svalt, säger Caroline Bröjer till Vimmerby Tidning.

Enligt tidningen har SVA obducerat 22 harar sedan början av september. Tio av dessa hade koccodios.

Koccodios kan inte smitta människor.