Jaktnyheter

Minst en vargvalp i nytt revir – ”jägarna är urförbannade”

MInst en vargvalp finns i nya reviret Bergaskogen i Jönköpings län. Bild: Gettyimages och Eniro, montage

Det gick som befarat - Jönköpings län har fått ännu ett föryngrande vargrevir. Minst en valp har fötts, men på länsstyrelsen tror man att det finns fler.

"}}


– Jägarna är urförbannade och förtvivlade, säger Gunnar Lundblad, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Jönköpings län.

Jaktjournalen berättade en 11 februari att det kunde bli valpar i det nya reviret, som ligger strax väster om Jönköpings län och har döpts till Bergareviret. Tiken löpte nämligen när länsstyrelsens personal lyckades spåra henne.

Nu bekräftas föryngring.

Gunnar Lundblad, Jägreförbundet

En valp bekräftad

– Man har hittat avföring efter en valp.– Vi antar att det finns fler, de brukar få i snitt fem stycken valpar, säger Richard Larsson, vilthandläggare på länsstyrelsen, till Jönköpings-Posten.

Därmed är länet drabbat av två revir med valpar. Det andra heter Brängen och delas med Västra Götalands län. Där föddes valpar redan i fjol.

– I år vet vi inte hur det gått, men det är sannolikt att det finns nya valpar Brängen i år också, säger jägarbasen Gunnar Lundblad.

”Bara början”

Den fastslagna miniminivån för det södra förvaltningsrområdet för varg är för närvarande ett halvt revir med valpar. Men från Sörmland och nedåt i landet finns idag minst fem vargrevir med valpar.

Gunnar Lundblad är mycket kritisk till vargstammens tillväxt i den södra landsändan.

– Vi har passerat gränsen för miniminivån med råge, men ändå beviljas vi inte licensjakt. Jägarna är urförbannade och förtvivlade – och det är inte bara en jägarfråga utan en landsbygdsfråga. Jag är mycket bekymrad – det här är bara början, säger Gunnar Lundblad.