Jaktnyheter

Massor av älgar – då stjäls varningsskyltarna

Många älgar i kombination med stulna varningsskyltar ökar riskerna för olyckor på vägarna. Foto: Getty images.

En stor samling älgar rör sig runt Backa i Dalarna. Samtidigt stjäls varningsskyltarna på löpande band. Det upprör eftersöksjägaren Bengt Stor.

– Skyltarna sitter här av en anledning. Jag har sett vad älgolyckor kan ställa till med. I vintras och i somras hade vi två älgolyckor här efter vägen till Östbjörka. Inga personskador som tur var, men skrotade bilar och döda älgar. Men det är 50-50. Kommer det en stor vuxen älg in i bilen kan det vara kört, säger han till Falu kuriren.

Han berättar att en skogsmaskinförare hade 9 älgar hos sig samtidigt  i området för någon vecka sedan och konstaterar att när nu älgkorna stöter ifrån sig sina fjolårskalvar så finns det många unga och  lite vilsna älgar i skogen.

Därför blir han upprörd när varningsskyltarna i området stals nyligen. Samma dag som de försvann fick han samtal om en älg vid vägen i området. När han kom till platsen såg han att där gick ytterligare två älgar där.

Och det är inte första gången skyltarna stjäls i området. I höstas försvann nämligen skyltarna i andra änden av byn och Svevia fick rycka ut två eller tre gånger med nya. För att lösa situationen den här gången satte han en av jaktlagets tillfälliga skyltar tills Svevia dagen därpå kunde montera nya.

– Skyltarna är inte menade att hamna i en bar hos någon eller bli en darttavla eller att man ska servera pilsner på dem. Det är inte det de är till för. De ska rädda liv, säger Bengt Stor och forsätter:

– Respektera skyltarna och ta det lugnt. Även om de är monterade på samma ställe år efter år. Det rör sig om viltstråk. Där skyltarna sitter går det vilt.