Annons
Martin i Mellerud fick sin första älg – en drömtjur | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
5 månader sedan älgjakt
Martin Ljungdahl med sin första älg. Foto: Privat
Martin i Mellerud fick sin första älg - en drömtjur
Martin Ljungdahl i Mellerud har fällt sin första älg. Det blev en riktigt drömtjur. – Något sådant här får jag nog aldrig vara med om igen, säger den 26-årige debutanten.
Martin Ljungdahl satt på pass i Östevatten väster om Mellerud, inte långt från Kroppefjäll när han hörde att tre drevkarlar, en bandhund och en stötande hund närmade sig. Och så hörde han att ett stort djur sprang och stannade cirka 50 meter från hans pass ute på hygget.– Sedan hörde jag hur det ”bröta” till i skogen igen och pötsligt kom en kviga utspringande och rundade mitt torn och sprang in i skogen igen. Vi skulle inte skjuta hondjur, så hon fick gå. Men 30 sekunder senare hör jag hur djuret som stannat i 50 meter bort börjar röra sig igen. Jag skymtar den mellan träden och förstår att det är en riktigt stor tjur – jag får fruktansvärd puls, berättar Martin.

25 meter

Plötsligt var bogen på tjuren synlig på 25 meters avstånd och Martin rappade iväg tre skott, för att vara säker på att den inte gick över gränsen till jaktlaget och lade sig där. Det visade sig en alla tiders debutälg. – Jag kan ingenting om hornmätning, men den har i alla fall 14 väl synliga taggar på vardera sidan. Det sägs att det största som skjutits på de här markerna tidigare var typ en tolvtaggare. På morgonen var det en i laget som släppte en pinntjur, eftersom vi visste att den här älgen fanns i området och vi ville få tag i den, säger Martin.Han är uppvuxen på lantgård där man hade 200 nötkreatur och jakten en viktigt del av livet. Martin har också deltagit i jakter ända sedan han var liten pojk, på senare år under uppsiktsjakt, men det var först för två år sedan som han tog jägarexamen.
Mikael Moilanenmikael.moilanen@jaktjournalen.se070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!