Markägarna förlorar kontroll när älgskötselområde ombildas

Länsstyrelsens personal i Östergötland har beslutat ombilda Rejmyre älgskötselområde till licensområde. Därmed förlorar fastighetsägarna i området kontroll över hur älgstammen ska förvaltas.

Rejmyre älgskötselområde blir licensområde. Foto: Gettyimages

– Vi ska ha möte med fastighetsägarna den 12 juli för att diskutera hur vi går vidare. I nuläget har jag inga kommentarer säger ordföranden i älgskötselområdet till Jaktjournalen.

”Den 19 februari 2019 inkom en skrivelse till Länsstyrelsen där älgförvaltningsgrupp 1 uppmärksammar Länsstyrelsen om att Rejmyre älgskötselområde frångått fastställda skötselplaner. I april 2020 granskade Länsstyrelsen Rejmyres skötselplaner, avskjutning och rapportering och noterade att detta stämde”, skriver länsstyrelsens personal i sitt beslut.

Enligt Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Östergötland, har det bland andra älgskötselområden grott ett missnöje med hur Rejmyre älgskötselområde skött sitt uppdrag.

– Man har inte följt avskjutningsplanerna och inte rapporterat in till älgobsen. Då börjar andra människor undra vad det är för mening att ha älgskötselområden, säger Benny Nilsson.

Rejmyre älgskötselområde har haft ett 40-tal fastighetsägare som medlemmar och området är närmare 16.000 hektar stort.

Nu registreras markerna som licensområde istället. För fastighetsägarna betyder det att de förlorar kontrollen över hur älgstammen ska skötas.

– Älgförvaltningsgruppen föreslår en avskjutning och sedan är det länsstyrelsen som tar beslut om den. Vid överskjutning blir det först brottsutredning. Bedöms det som försummelse får licensområdet betala 7.000 kronor för en vuxen älg. I ett älgskötselområde kan man skjuta över utan att det bedöms som brottsligt. Licensområdet måste skjuta rätt antal och rätt djur, säger Benny Nilsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼