Jaktnyheter

Många vargobsar i Skaraborg just nu

Minst en varg rörde sig i helgen i området mellan E20 i triangeln Götene, Grästorp, Vårgårda. Foto: Per Jonson

Under de senaste dagarna har vargar filmats, fotograferats och spårats på en mängd håll i Skaraborgstrakten i Västra Götalands län. Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen bekräftar att flera vargar rör sig i regionen.

"}}

Västergötlands Stövarklubb har haft elitprov på måndagen och hundägare har efter färska observationer valt att koppla hundar och avbryta provet.

Under de senaste fyra dagarna har varg observerats i Grästorps kommun, Essunga kommun, Alingsås kommun, Lidköpings kommun och Götene kommun.

Att det skulle vara samma varg som rör sig så pass mycket i området är osannolikt. Nelly Grönberg på länsstyrelsen bekräftar också att det rör sig om flera vargar.

”Flera som springer omkring”

– Vi har dels ett antal revirmarkerande par i länet. I Dalsland finns tre revir och på östra sidan Vänern har vi förutom de gamla Tivedenreviret upp mot Örebrogränsen, två till revir. Mellan Töreboda, Tibro och Skövde går två-tre vargar ihop och revirmarkerar. Sedan har vi också reviret mellan Ulricehamn och Mullsjö där föryngring skedde förra våren och vi konstaterat i alla fall tre valpar.

Enligt Nelly Grönberg har varg konstaterats utanför Herrljunga. Den härstammar från Sjundareviret i Sörmland. Även den varg som observerats i Svenljungaområdet kommer från Sjundareviret.

– De två vargarna är helsyskon, säger hon.

– Men så har vi också ett antal vargar som bara springer omkring i länet. Vi plockar spillning och spårar så mycket vi hinner. Men det är väldigt viktigt att allmänheten ringer oss när de har ett spår så vi får kännedom om detta och kan säkra ny DNA. Det är också viktigt att vi får information varje gång man ser varg. Syns varg i samma området flera gånger kan det ju tyda på att det rör sig om en revirmarkerande individ.

Det finns obekräftade uppgifter om en jakthund utanför Herrljunga som ska ha angripits av varg. Är det något ni känner till?

– Ja, vi har också fått uppgifter om att en hund skadats av varg och att vår besiktningspersonal varit ute. Problemet är bara att ingen av oss varit ute och besiktigat eftersom ingen av oss blivit informerade om händelsen. Jag vet inte om det hänt. Men jag tycker så klart att man borde höra av sig till oss om man misstänker att hunden blivit biten av varg, säger Nelly Grönberg.